Fredagskväll, inga planer och en längtan efter att få laga 3 rätters, umgås med sambon och skaparvilja i köket. Så här har ni nu resultatet av en lyckad fredagskväll. Funkar nog lika bra en lörd också hihi.

FÖRRÄTT:

RÄKCOCKTAIL


2 pers 200 gr handskalade räkor
1 mango skuren i tärningar

1 advokado skuren i tärningar

1 liten finhackad röd lök

1 knippe med färsk koriander

saft från 1/2 pressad citron

4 coctailtomater skurna i klyftor

Topping: Färdig Söt sur sås

Gör så här: Blanda mango, advokado,koriander och tomaterna i en bunke, häll över saften från citronen och rör om ordentligt. Häll upp i ett snyggt glas eller skål och lägg 100 gr räkor på toppen på varje portion. Häll över färdig sötsur sås och dekorera med en citronskiva och ett korianderblad. Söt och surt i kombination med räkor är jättegott.

VARMRÄTT:
ROSMARIN/VITLÖKSMARINERAT LAMMSPETT I UGN MED KLYFTPOTATIS OCH VITLÖKSSÅS


400 gr grytbitar av lamm

Marinad:

1 dl rapsolja
3 msk soja
2 kvistar hackad rosmarin
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Vitlökssås:
2, 5 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här: Blanda ihop marinaden och låt köttet ligga och dra 30 minuter. Trä sedan grytbitarna på spett med en tomat och vitlöksklyfta på varje om du vill. Det överblivna marinaden hälls sedan över köttet och låt stå i ugnen i ca 15- 20 minuter i 200 grader.


EFTERRÄTT:
ÄPPELKOMPOTT MED CRISP


Äppelkompott:
4 röda nyplcokade äpplen
3 dl vatten
2 krm kanel
1 dl kokosflingor
1 halv pressad citron

Gör så här: Häll upp 3 dl vatten i en kastrull. Vill du få lite färg på kompotten så kan du koka äppelskalet i vattnet en stund. Skiva äpplena i tärningar och lägg i kastrullen med det kokande vattnet. Häll även i kokosflingor, saften från citronen och kanelen och låt koka på medelvärme tills äpplena löst upp sig och blivit mosiga.

CRISP:

4 stötta fullkorns skorpor
2 msk muscvadosocker
1 krm ingefära
1 krm kanel

Gör så här: Stek blandningen i lite smör på spisen tills den fått en crispig yta.

Varva sedan kompotten och crispet i en dessertskål. Toppa med vispad grädde och mandelspån. Pudra över lite kanel över desserten för ögats skull.En höstig smakfull dessert som är lätt att göra och vacker att beskåda.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation