Så hur var frukosten i baguetternas hemland? Frankrikes frukostvanor skiljer sig en hel del från mina egna. Bröd är i min kost förbjudet, varför? Jo, det har visat sig att mina överflödiga extrakilon som jag inte ville äga försvann i samma veva som jag slutade äta just bröd och plockade bort juicen. Jag varken bantar eller går på någon eländig diet, jag bara äter inte bröd och dricker juice längre. Själv uppskattar jag naturell yoghurt med hög proteinhalt ( när i helvete kommer kvarg på 1 liter? jag skulle absolut hänga på låset till första affär som börjar med det. I Frankrike fanns det faktiskt så kom igen nu Sverige får jag se 1 liters kvarg?), musli, ett glas (sockerfri) c-vitaminbrus och en kopp rejält starkt kaffe med en skvätt mjölk på mitt eget frukostbord men är man i ett annat land så får man ta seden dit den kommer. Det är ju det som gör resandet uti världen så spännande.Bröd är viktigt  i Frankrike, baguetten är i stort sett helig! Det finns säkert en helig bok om baguetten som kunde gå på vatten, hade 14 lärjungar, blev uppspikad på kors och så vidare. Det förvånar mig att man ännu inte har rest en baguettestaty typ brevid Eiffeltornet? Det borde det göra med tanke på att varje man/kvinna (med eller utan basker) man möter i staden bär runt på en knippe pinfärska baguetter! Hur eller hur så åt jag varje morgon en baguette med sylt, croissanter med eller utan choklad, kaffe och apelsinjuice. Och det där med sylt var fan lite läskigt. Vem kom på att sylt och bröd är kompisar? Vad hände med skinkan, nådde den aldrig södra Europa? Fast när jag tänker efter så såg min frukost i barndomen ganska liknande ut. Ostmackor med marmelad skulle det vara då ( det ljuva 80-talet) och min stackars morfar fick sitta och pilla bort alla bitarna i marmeladen för att jag inte skulle matvägra. (Vilket jag oftast gjorde ändå, bara för att jag var en bortskämd snorunge som aldrig fick lära mig att veta hut.)

Det här en äkta franska frukost det! För oss svenskar liknar det kanske mer en lagom fika. Och en sak ska ni veta, baguetterna i Sverige kommer aldrig någonsin smaka lika bra som dom i Frankrike. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som är annorlunda…Mjölet? Smöret? Jästen? De smakar helt enkelt lite bättre, den saken är klar.

18 Thoughts on “ÄKTA FRANSK FRUKOST

 1. Jag gillar inte alltför sött till frukost, men på resor blir det oftast sött också, då frukostbufféerna bjuder på det 🙂 På helgerna äter vi hemma croissanter med sylt!

 2. Utan fibrer i flera dagar försmäcktar vi:)

 3. Jag är nästan mållös över din beskrivning av den korsfästa baguetten! Eller var det en croissant? Bröd är inte nyttigt i större mängder. Jag älskar rostat vitt bröd mer än mörkt fiberrikt, så är det bara. Gärna med sylt eftersom skinka är det jag avskyr. Olika är det. Ha en fin kväll(typ natt snart)!

 4. Haha ja i Frankrike är det nog inte okej att inte äta bröd 😉 Svårt, om inte annat! De kan det där, fransoserna. Ni verkar ha haft det härligt av vad jag läst, avundsjuk är jag också! Jag vill med åka till Paris. Och Prag. Och Skottland. Hm.

  • matsafari on maj 12, 2013 at 10:59 f m said:

   Jag undrar om fransmännen har mycket glutenallergi? Det skulle ju säkert vara jättejobbigt eftersom de äter sina baguetter till allt.
   Prag vill jag också åka till likaså Amsterdam, Berlin, London, Barcelona….och massa andra ställen ;-D

 5. Ojoj, så mycket gott de äter till frulle…. som du skriver här hemma fikar vi ju mest det 😉 Kvarg finns numera i halvlitersförpackningar från Lindahls, hurra! Såg de för några veckor sedan och sedan dess är lyckan gjord. Jag vet 1- liter hade varit bättre men halvliters är bättre än de där små 250 g åtminstone 🙂 Blir impad av att du helt slutat med bröd… kanske jag ska testa? Hmmm, nu blev jag sporrad!

  • matsafari on maj 12, 2013 at 10:58 f m said:

   Oh Tack för tipset. Än har jag inte sätt dessa halvliters kvarg i en butik där jag bor. Men jag mejlade till företaget och de skulle hjälpa mig att ta reda på var jag kan köpa ett paket.
   Ja det där brödätandet, när jag slutade med brödet och juicen började jag se resultat av träningen. Och det var faktiskt lättare än jag trodde. Jag älskar bröd men ibland fuskar jag. Vissa maträtter kräver en brödbit och en del helgfrukostar så lyxar jag till det:)

 6. Håller med franska frukostar är inte som svenska men jag älskar dem:)
  Frankrike är underbart!
  Ha en fantastisk kväll!
  Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  • matsafari on maj 12, 2013 at 10:55 f m said:

   Helt underbart både frukosten och landet! Kommer säkert åka dit igen, snart! Men nu vill jag se Amsterdam tror jag och äta en Amsterdam-frukost:-D

 7. Skulle aldrig klara att äta fransk frukost till vardags, men på semester! O yes – bring it baby!

  • matsafari on maj 12, 2013 at 10:54 f m said:

   Då och då är helt okej men sött varje morgon så skulle man springa runt som en duracell-kanin på jobbet;-)

 8. Gud så gott, nu fick jag en sån lust att boka en flygstol till Frankrike för att njuta av alla goda baguetter, croissants och pain au chocolate 😀

 9. Äter inte heller bröd mer en någon gång ibland. Håller med om att baugette i Sverige inte smakar på samma sätt som i Frankrike.

  • matsafari on maj 12, 2013 at 10:53 f m said:

   På helgerna är det ibland lite brödfusk. Men inte alltid. Jag vill ha de franska baguetterna här i Sverige…Mycket sprödare, mycket godare och mycket bättre:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation