JA, då var det dags att presentera min varmrätt som jag lagade till min sambo när han fyllde 30 år. Den här varmrätten passar alldeles förträfflig för alla former av festliga tillfällen, varför inte till nyår? Vinet vi drack till var bland de godare viner jag druckit på väldigt länge. Ett trevligt rött vin från Carlifornien som påminner lite om vinet Vampire som jag skrivit om HÄR. Mcmanis  innehåller till 100% av druvan petite sirah (har inget med shiraz eller syrah att göra)  och den druvan odlas främst i Carlifornien och ger mörka,fruktiga, sträva och kryddiga viner med god lagringspotensial. Det här vinet är som gjort till nöt och lamm och det finns på systembolaget för 99 kr och har artikelnummer 6520. Gillar du rödvin så får du verkligen inte missa den här skönheten!
Till varmrätt blev det:

VITLÖK OCH TIMJANSROSTAD OXFILE MED JORDÄRTKOCKSPURÈ, RÖDBETSCHIPS OCH CHEVRÈCREME
( 2 pers)
Kött:
1 oxfile i bit ca 400 gr
2 vitlöksklyftor
8 kvistar timjan
1 msk smör
salt/peppar
Jordärtkockspuré:
4 rejäla jordärtskockor + ca 1 liter kokande saltat vatten
1 dl mjölk
50 gr smör
salt/peppar
Rödbetschips:
2 stora rödbetor
4 dl olja
salt
chevrecreme.
50 gr chevréost
1 liten burk creme fraiche
salt/peppar

Gör så här:
Köttet:
Börja med att steka oxfilén i pannan tillsammans med en vitlöksklyfta och fyra kvistar timjan så köttet får lite färg och yta. Lägg sedan köttet i en ugnsform tillsammans med resten av vitlöken och timjan. Stick in en tempsticka i köttet och rulla sedan in i bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 200 grader tills köttet fått en innertemp på ca 56-58 grader(om du vill ha köttet lite rosa).
Jordärtskockspurén: Skala jordärtskockorna med en potatisskalade och skiva dem i mindre bitar och koka upp i rejält med saltat vatten. Jordärtskockorna är klara efter ca 10 minuters kokning och då häller du av vattnet och mosar jordärtkockorna med en potatisstött. Tillsätt mjölken och smöret och fortsätt använda potatisstöten tills du fått ett helt klumpfritt mos. Smaksätt med salt och peppar.
Rödbetschips: Skala rödbetorna med potatisskalare och skiva sedan i riktigt riktigt tunna skivor med en osthyvel eller kniv. Koka upp olja i en kastrull och fritera rödbetsskivorna några minuter. Bred sedan ut rödbetsskivorna på en plåt och rosta i ugnene i ca 5-8 minuter i ca 200 grader. kan serveras både varma och kalla.

Chevrecreme: Smula ner chevréosten i cremefraichen. blanda ordentligt och samksätt med salt och peppar. Låt stå i kylen en stund innan servering.

Genom att låta köttet ligga några timmar i rumsteperatur innan det tillagas får du ett mört kött som smälter i munnen och får kniven att glida elegant igenom:)
Självklart hängde Decibel med vid bordet. Det var ju kalas. Det spelar ingen roll hur många gånger vi schasade ner henne, hon var lika snabb upp på bordet igen. Så vi lät henne ligga där på en egen plats  och dregla över all mat vi proppade i oss: – D Hon har inget vett och ettikett den katten! Undra vems fel det är?

3 Thoughts on “DEL 2 KALASMENYN! EN VARMRÄTT SOM PASSAR ÄVEN PÅ NYÅRSAFTON!

  1. Mat- och bakverkstan on november 30, 2011 at 4:51 e m said:

    Låter lovande! Jag har en bit oxfilé till nyår som jag funderat på vad jag ska göra med. Bra tips!

  2. Mårtenssons kök on november 30, 2011 at 9:02 e m said:

    Låter verkligen som en riktig kanonmiddag till födelsedagsgrisen! Vintipset snor vi direkt!

  3. Vardaxlyx on december 1, 2011 at 5:48 f m said:

    Tusen tack för alla tips. Du är grym!! Kramkram

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation