Dragen fläskfile…Då menar jag inte att fläskfilén är ”askalas”, ”på dojan” , ” på pickalurven” eller ”dyngfull” som vi säger här i Småland. Nä dragen fläskfilé är något helt annat än något bakisluktande discofyllo, det är snarare en väldoftande sexbomb som faller sönder av godhet, ”sexy-ness” och heta kryddor när du petar på den.  En dragen fläskfilé är en fläskfile som fått varsam tillagning under låga temperaturer i ugnen och som gärna kan kryddas med kärlek, vitlök och lite chili. Köttet kan stå i ugnen medan du städar, pysslar om barnen eller gör något annat nyttigt och roligt. Orginalreceptet heter pulled pork och görs egentligen på fläskkarré men just den här dagen var fläskfilén billigare, så jag tänkte ” Äh jag prövar” och det gick ju fin fint.

DRAGEN FLÄSKFILE (4 pers)

  • 1 fläskfile (på ca 800-900 gr)
  • 2 dl heinz chili sås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit färsk ingefära
  • 3 krm chipotle chili krydda
  • 2 krm paprika pulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 gul lök
  • 1 liter vatten
  • några varm med salt och pepparkvarnen

Gör så här: Koka upp chilisåsen med pressad vitlök, riven ingefära och alla kryddor i en kastrull (som tål att ställas in i ugnen senare). När det börjar koka tillsätter du vatten och löken. Lägg i fläskfilén i såsen och ställ in hela kastrullen aternativt grytan i ugnen i 120 grader i ca 2- 2,5 timmar. Titta till grytan då och då så att det inte vätskan försvinner, om den gör det så tillsätt bara lite mer vatten.Köttet är färdigt när det är mjukt  och går sönder när du petar på det med en gaffel.Skär upp köttet eller strimla sönder det med gaffel, krydda upp det lite extra med torra kryddor om det behövs. 

Serveras i ett tunnbröd, på en stekt brödskiva eller varför inte med pommes eller potatismos.

14 svar till “DRAGEN FLÄSKFILE”

  1. Ja, dragen kan ha många betydelser helt klart! 😉

    Denna rätt har jag aldrig testat 🙂

  2. Johanna skriver:

    Vad spännande och gott det låter! Någonting helt nytt för mig 🙂

  3. Malin´s Diner skriver:

    Har tänkt testa Pulled pork, låter gott! Men fläskfilé verkar ju funka det också, pork som pork.

    Ha en skön helg!

    Kram Malin

  4. Emmy skriver:

    Pulled pork är så ruggigt gott! Jag har läng tänkt att testa med nötkött, men inte riktigt kommit till skott. Perfekt helgnöje under hösten om inte annat.

  5. Tant Gul skriver:

    Har också länge tänkt prova Pulled pork. Efter att ha läst ditt inlägg blev jag ännu mer sugen på att prova det.!

  6. Emma skriver:

    åh du, det där såg änna väldigt, väldigt gott ut!!!
    Hoppas du har en fin kväll!
    /Emma

  7. Åh, den där dragna grisen är så vansinnigt gott! Smart att göra på filé.

  8. simone skriver:

    ser riktigt gott ut,ja gör på samma sätt men då kyckling,blir så mycket saftigare,mört och gott
    tummen upp

  9. pulled porktips skriver:

    Appreciate the nice writeup. The item in fact was previously some sort of pleasure accounts it. Look complicated to significantly sent reasonable of your stuff! However, just how may possibly we all stay in touch?

  10. majken skriver:

    Jag prövade att göra detta i en gjutjärnspanna.
    Vattnet avdunstade aldrig och det gick aldrig att ”dra isär” fläsket.
    VAD kan jag ha gjort fel? 🙁

    • matsafari skriver:

      Hej Majken:) vad tråkigt att den här rätten blev misslyckad. Det är svårt att säga exakt vad som var fel. Men min första tanke är temperaturen.Eftersom vattnet inte dunstade så kanske det var för låg temperatur. Jag själv äger inte någon gjutjärnspanna ( lyllo dig) men tar det inte lite längre tid för en sådan panna att komma upp i värme? Gör ett nytt försök. Ge inte upp. KRAM

      • majken skriver:

        Hmm, det gör det ju förvisso. :S
        Tänker att man kanske bör ha en termometer?
        125 grader eller något sånt ska ju pulled pork upp i och det lär väll vara det samma för fläsket?

        Får pröva någon gång igen och återkomma. 🙂

        • matsafari skriver:

          Termometer är jättebra till all form av matlagning och bakning. Och 125 grader låter som en bra temp.
          Hoppas verkligen det blir lyckat nästa gång. Annars så är du mer än välkommen hit så bjuder jag på pulled pork av fläskfile:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation