Dagens lunch bestod idag av mackor! Mackor, hur skulle vi kunna leva utan dom? Brödet, som faktiskt funnits lika länge som Jesus och kanske längre än så! Mitt bröd är inte gammal utan dagsfärskt och alldeles nybakat! och det är inte alls fel att skotta ryggen av sig och sen gå in och dricka en latte med en macka med onsalakorv,  vi fått otroliga mängder snö här i natt och ännu har det inte  slutat snöa!

VÅRT DAGLIGA BRÖD ( 1 limpa)

  • 1 paket jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1/2 dl sirap
  • 3 dl vetegroddar
  • 3 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och oljan och rör om med en gaffel tills jästen löst sig. Tillsätt vetegroddar samt havregryn och sikta ner mjölet. Rör om hela tiden som du siktar i mjölet  och när degen börjar bli lite fast kan du stjälpa ur den på bänken och knåda ihop till en rejäl och smidig deg med stora rörelser så du får in mycket luft. Forma sedan till en limpa och snitta några snygga snitt med en kniv på ovansidan av brödet. Låt sedan jäsa i ca 45 minuter under bakduk och ställ sedan in brödet i  ugnen i 225 grader i ca 25-30 minuter.

Brödet är gott i ca 2 dagar sen blir det oftast som hembakat bröd blir (torrt och träligt). Går också bra att dela i halvor, skiva i skivor och frysa in!

10 Thoughts on “EN LIMPA VAR DET HÄR

  1. Nybakat passar perfekt en söndagskväll! Min man brukar anfalla nybakt bröd, medans limporna fortfarande är skållheta (fast han inte får)! Förstår att ni fick värma er med varm dryck idag. Vaknade själv upp i H-fred i morse och 2 dm nysnö. Vi fick skotta fram bilen, innan vi kunde starta färden hem. Själv gjorde jag chipsgratäng, som du sett redan, hi! och sedan gjorde jag en smaskig morotskaka. Recept på den kommer i veckan. Fortsatt trevlig söndagskväll!

    • matsafari on januari 22, 2012 at 6:30 e m said:

      Ja min sambo brukar vara snabb och fingra så fort brödet kommer ut ur ugnen han också:) Så du har spenderat helgen i Hultsfred? Där bor ju jag!! Hihi. vad kul!

  2. Hembakat bröd är oslagbart, så gott. Alltid bra med nya tips på matbröd.

    Grattis och lycka till med din ”nya” blogg 🙂

  3. Släkt i H-fred (på mannens sida) och i helgen var vi där på dop.

    • matsafari on januari 23, 2012 at 11:03 f m said:

      Där ser man! Då kanske man stöter på dig någon gång då du är och hälsar på släkten. Hultsfred är ju verkligen inte så stort! Ha en fin vecka:) kram

  4. Har också bakat bröd idag. Något som man absolut inte kan vara utan. Ditt recept ser gott ut.

  5. nybakat bröd är så gott 🙂 och onsalakorv med

Lämna ett svar till Lätta och Goda recept Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation