Nu ska jag berätta om vad jag gjorde för några helger sedan.Det var minst sagt en rolig och glädjefylld helg som började på fredagskvällen med en massiv ost och vinkväll framför Idol med kompisarna och fortsatte med en härlig heldags familjeutflykt på lördag morgon med familjen. Det är heldagsutflykten med familjen jag tänkte dela med mig av idag, ost och vinkvällen kommer så småningom.
Vi styrde bilen mot Sävsjö för att titta på lite sevärdheter och historiska platser, självklart har jag massor av fina bilder att visa. Första stoppet blev Vallsjö gamla  kyrka som är en 800 år gammal kyrka, byggd i romansk stil..Den här kyrkan är väldigt populär just för bröllop och dop och tyvärr var kyrkan stängd när vi var där så vi fick inte se hur det såg ut på insidan men utsidan inspekterades i  alla vrår och hörn.
( Vallsjö gamla kyrka uppförd på 1100-talet)
Nästa stopp blev Eksjöhovgård slottsruin som ligger på en egen liten ö utanför Sävsjö.  Ruinen ligger längs med riksväg 127 och det var så jag upptäckte ruinen. Det är ganska häftigt och mäktigt att komma åkandes med bil på kvällen och se ruinen ligga där i vattnet, upplyst med marklampor nerifrån.
Enligt tradition sägs Sten Sture den yngre ha använt detta som jaktslott.
( Eksjöhovgårds slottsruin)
 Slottet övertogs sedan av fältmarskalken Carl Mauritz Lewenhauptunder, under 1600 talet och slottet rustades upp och renoverades fram till hans död år 1666. Arvingarna till slottet inte hade råd att fortsätta renoveringen och slottet förföll fram till 1730-talet då  greve Magnus Julius De La Gardie tog över. I början på 1800-talet hamnade även denna man i ekonomisk kris och slottet förföll för alltid.
Kvarlevorna av slottet är idag restaurerade av Sävsjö kommun eftersom detta är en av Smålands mest besökta sevärdheter. Ett enkelt stopp direkt vid vägen tar dig flera hundra år tillbaka i tiden.
På andra sidan av riksväg 127 mitt i mot slottsruinen ligger Vallsjö nya kyrka. Detta är enligt min mening en av de vackraste  kyrkorna i Småland och den fick mig att nästan tappa andan första gången jag såg den med sitt stora, magnifika, resliga torn och speciella utseende.
Vi lämnade sedan kyrkan för att åka vidare till St Valborgs kapell i Lövtorp utanför Nässjö. En liten miniatyrkyrka som uppfördes år 1948 till minne av St Valborg medeltida kapell som brändes ner under Kalmarkriget år 1612. 
 Vi hittade där också en mysig plats att äta mammas goda kycklingsallad i duggregnet, äta bör man annars dör man som man säger.
Så har du vägarna förbi Sävsjö och är intresserad av svensk historia och gamla kyrkor så stanna till där, det är en magnifik upplevelse och glöm inte kameran!!!

5 Thoughts on “FAMILJEUTFLYKT

 1. Alexandra - Kärlek på tallrik on oktober 11, 2011 at 3:33 e m said:

  Låter som en riktigt trevlig tur runt alla städer som slutar på -sjö (det blev ju ett par stycken där) 😉 Jag tycker det är otroligt spännande att besöka gamla byggnader som slott och liknande, så den här turen låter som något för mig! Den där kyrkan ser ju helt fantastisk ut på bilden – wow!

 2. Ann-Sofi on oktober 11, 2011 at 4:41 e m said:

  Haha ja det finns en del orter här i Småland som slutar på sjö:)

 3. Mårtenssons kök on oktober 12, 2011 at 6:21 e m said:

  Så härliga foton, varför glömmer man helt bort att fota i svart vitt, det blir ju så fint!

 4. Ann-Sofi on oktober 12, 2011 at 6:54 e m said:

  Mårtenssons kök: Ja vissa saker behöver inte visas i färg och det blir kraftfullt och magiskt med svartvita foton:)

 5. Jättehärliga bilder! Visst är det tråkigt att kyrkorna är stängda för det mesta! Jag jobbar faktiskt med en förstudie i mitt område för att ta reda på om det går att tillgängliggöra våra fina kyrkor i större utsträckning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation