Så där ja, då var det dags att presentera varmrätten jag lagade till i helgen. Det här blev verkligen en höjdare och det var riktigt kul matlagning. Torskrygg har jag gjort förrut men potatisterrin är något som har stått på min ”göra-lista” länge och nu blev det alltså premiär. Det kan vara det godaste i potatisväg som någonsin kommit ut ur ugnen här på Storgatan! Tummen upp! Och när det kommer till valet av sås…¨så kanske rödvinssås och fisk låter konstigt men faktum är att det passar alldeles makalöst bra ihop. Hade det här varit tvprogrammet ”Halv åtta hos mig” så hade den här rätten fått 10 poäng…LÄTT! Inte bara för att potatisterrinen är stenbakad…utan helt enkelt för att allt var så makalöst bra komponerat.

ÖRTIG TORSKRYGG MED POTATISTERRINE ( 4 pers)

POTATISTERRINE:

  • 10 fasta potatisar
  • 1 dl riven parmesan

TORSKRYGG:

  • 4 torskryggar
  • 4 msk hackade örter (jag använde den frysta provencal blandningen)
  • 4 msk riven parmesan
  • 4 tsk flagad rostad mandel

Gör så här: Börja med potatisterrinen, den kan faktiskt göras dagen innan om du har mycket annat att styra med. Skala potatis och skiva den lövtunn på mandolin eller med en osthyvel. Lägg en bit bakplåtspapper i en avlång hög form, en sån form som man oftast bakar kakor/bröd i.. Pensla med smält eller flytande margarin.Blanda ihop parmesanen med den skivade potatisen och fördela sedan blandningen i den avlånga formen. Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå och lägg sedan något riktigt tungt övapå hela potatisterrinen.

Själv hämtade jag 3 stenar från trädgården. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 1, 5 timme. Låt terrinen svalna när den är klar och skiva den sedan i valfri tjocklek. Dessa ska sedan stekas i lite smör ngon minut på varje sida i en stekpanna innan servering. Fisken gör du enkelt genom att strö hackade örter ovanpå, förstek i pannan någon minut så du får fin yta på fisken och lyft sedan över torskryggarna i en ugnsfast form och gratinera tills fisken nått 49-50 grader. Det tar ca 20-30 minuter beriende på hur tjocka torskryggar du fått tag i. När fisken är klar serverar du den på tallriken på en bädd av grönsaker, strör parmesan och flagad mandel över och servera med de stekta potatisterrinerna och en rödvinssås.

MEGAGOTT:) Trots att det är fisk vi pratar om;)

 

9 Thoughts on “FINA FISKEN, ÖRTIG TORSKRYGG MED POTATISTERRIN OCH RÖDVINSSÅS

  1. ja tror dig,nåt som ja inte heller har testat men om du säger att de är de godaste,ja men då måste ja med fixa en premiär.
    älskar rödvinsås och skulle lätt äta med fina fisken 😀

  2. ser gott ut det däringa! speciellt de grå klumparna i ugnen, öhö ö hö! ;D

  3. Åh vill ha!!! Så gott det såg ut. Rödvinsås till torsk är en höjdare det har jag testat och att dricka rödvin till lutfisken är en tradition här 😉 (men på något sätt så tror jag att du dissar lutfisken?)
    Den där potatisterrinen funderar jag på om jag inte ska bjuda på redan imorgon.
    Ha en go helg
    Kram

    • matsafari on november 16, 2012 at 12:55 e m said:

      Lutfisk…nä jag tror inte jag skulle gilla det men man vet aldrig. Nu när man är äldre så uppskattar man ju mögelost som man absolut aldrig tänkt lära sig att äta…Eller rödvin…Det var ju skitäckligt när man drack det första gången!

  4. Låter underbart. Happy friday;)
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  5. Tvekar inte på megagott, även om det ska erkännas att hag var lite skeptisk när jag först bläddrade förbi bilderna och såg de ugnsbakade stenarna! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation