Frappe, ja, eller kalla det för iskallt kaffe om du vill. Första gången jag kom i kontakt med ordet frappe var augusti 2002 då jag spenderade en vecka på den fantastiska och ännu inte turistförstörda ön Thassos i norra Grekland.Jag och min sambo bodde inkvarterad på ett litet mysigt vandrarhem högt uppe bland bergen hemma hos en grekisk familj där mamman i familjen var en riktig högljudd, hårig och bastant dam. Jag minns att första natten var en plåga då det i lakanet fanns en liten sandloppa som bet mig flertalet gånger och slutligen slängde vi ut alla sängkläder på balkongen. Familjen vi bodde hos kunde ingen engelska men däremot lite tyska och eftersom vi ingen tyska kunde så fick vi kommunicera med hjälp av kroppsspråk och gester. Damen var charmig på sitt sätt och försökte lära oss en hel del grekiska och varje gång vi uttalade vår grekiska fel trodde vi att vi skulle få stryk eftersom hon blev så högljudd och hötte med näven. Vi förstod senare att alla greker var högljudda och det var helt naturligt att gorma och skrika åt varandra och vi lärde oss snabbt ordet frappe då det var damens favoritdryck och hon hade alltid en kopp redo och bjöd gärna i utbyte mot en kroppspåkande pratstund i skuggan under de makalösa vinrankorna i deras trädgård. Min sambo tyckte drycken var skitäcklig eller så var han helt sonika rädd för damen i familjen och avböjde varje kopp hon erbjöd, jag själv blev förälskad i iskallt kaffe den sommaren och detta var min första riktiga utlandssemester.


FRAPPE φραπές (frappouccino)
1 pers

1 dl kallt STARKT kaffe
1 dl kall mjölk
Du behöver en latteskummare men det är ingen katastrof om du inte har en
Gör så här:  Vispa kaffet och mjölken var för sig med en latteskummare. Blanda ihop mjölken och kaffet i ett glas och kör ytterligare någon minut med latteskummaren. Vill du ha riktigt kallt kan du tillsätta några isbitar. 
En riktig bra törstsläckare under heta dagar! Fungerar jättebra med snabbkaffe också. Blanda då 1 tesked pulverkaffe med 2,5 dl mjölk och släng i några isbitar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation