Gremolata är ett bra tillbehör på grillat kött, det är superenkelt att slänga ihop och lyfter vilken köttbit som helst till himmelriket. Och nu grillar vi väl som aldrig förr? Vi grillar allt och ingenting och själv står jag gärna vid grillen med mina nyrakade ben i solskenet. Gremolata är ett italienskt påhitt (tror jag, jag hade inte alla rätt i matlagnings-historia i skolan, det hade jag inte) och passar lika bra i pastarätter som till stekt fisk och skaldjur. När jag gjorde detta till min entrecote så bytte jag ut persiljan mot ramslök och det blev också en höjdare. Experimentera gärna med olika örter och här bjuder jag på ett bra orginalrecept:

GREMOLATA ( till ca 6-8 köttbitar)

  • 1 kruka persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 nypa salt
  • 2 nypor svartpeppar
  • 1/2 pressad lime

Gör så här: Hacka persilja fint. Blanda persiljan med olivolja, pressad vitlök och limesaft. Smaksätt med salt och peppar. Skeda sedan gremolatan över en grillad köttbit. Smaskens!

13 Thoughts on “GREMOLATA TILL GRILLAT

  1. Älskar grillat, det är bara så gott och gremolata är verkligen smarrigt 🙂
    Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

  2. Gremolata har jag faktiskt aldrig provat. Får väl bli ändring på det (som med mycket annat som man vill prova). Hoppas du har det bra i värmen
    kram E

    • matsafari on maj 27, 2012 at 12:56 e m said:

      Som jag skrev så lyfter det vilken köttbit som helst till himmelriket:)
      Hoppas solen lyser på dig också! Kram

  3. Det ser underbart gott ut!

  4. mums,nu blir man allt sugen på att äta grill käk.men då ja är sämst på att grilla o inte maken är här så får jag lov allt och vänta på han.
    du får nog bjuda bilder på när du står o grillar.

    • matsafari on maj 27, 2012 at 12:57 e m said:

      Haha ja en grillbild på mig borde varit på plats i det här inlägget, håll utkik för vem vet, det kanske kommer en bild på grillmästaren snart;)

  5. I will come clean: jag har inte grillat en enda gång i år. Skämmes på mig, men å andra sidan har jag inte så nyrakade ben heller, så det jämar la ut sig…

    Gremolata däremot har jag ätit, och det är gott det! Till osso bucco om jag inte minns fel.

  6. Härligt med alla grilltillbehör som börjar poppa upp lite här och var, alltid lika roligt med variation! En gremolata är aldrig fel, passar fin även till fisk:):)

    • matsafari on maj 27, 2012 at 8:54 e m said:

      Ja fisk är ju inte så vanligt i mitt kök och kanske skulle jag ta och testa en gremolata till en fiskrätt så jag blir lite smart;)

  7. Gremolata är en så god smaksättning på kött och annat. Sen tyckte jag att potatisen såg otroligt god ut här i inlägget 😀

    • matsafari on maj 28, 2012 at 11:46 f m said:

      Ja den potatisen gör jag ganska ofta. Ugnsrostad nypotatis med tryffel och timjan:) Recept kommer inom kort!

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation