God förmiddag! Det är redan lördag! Tyvärr känner jag mig lite krasslig med början till feber, hosta osv…IGEN! Jävlars elände men jag bjuder ändå på en otroligt snygg, god och lyxig efterrätt. Bli inte rädda att testa det här, det kanske verkar lite krångligt men följer man  lugnt och sansat receptet så kommer detta att gå fint. Allt är noga komponerat smakmässigt och ni måste ju hålla med om att den är riktigt vacker för ögat också.  Bavaroise som det heter på köksfranska kan översättas som en blandning av hård mousse/pannacotta ungefär.

HALLONBAVAROISE MED JACK DANIELS/KAFFETÄCKE ( ca 10 bitar)

HALLONPURÈ:

  • 250 gr hallon
  • 50 gr socker

BAVAROISE:

  • hallonpurén ca 250 gr
  • 1 dl mjölk
  • 100 gr socker
  • 2 äggulor
  • 4 gelatinblad
  • 3 dl grädde

KAFFETÄCKE:

  • 2 gelatinblad
  • 2 dl starkt kaffe
  • 2 msk jack daniels bourbon
  • 2 msk hackade valfria nötter

Gör så här: Börja med att göra hallonpurén genom att mixa hallonen tillsamans med socker till en puré. Koka upp purén och sila den. Lägg hallonpurén i en kastrull med mjölken och grädden och koka upp. Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter i kallt vatten. Vipsa äggulorna och socker luftigt med elvisp. Slå över den varma hallonpurén över äggen och vipsa ihop. Värm försiktigt och sakta upp blandningen under ständig omrörning med en träslev till du når 85 grader. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i hallonsmeten. Låt svalna något. Klä en form med aluminiumfolie och häll hallonblandningen däri. Ställ in i kylen. Efter en timme i kylen kan du fortsätta med att göra kaffetäcket.Blötlägg två gelatinblad i kallt vatten i 10 min. Koka 2 dl riktigt riktigt stark kaffe, blanda med jackdaniels och rör sedan ner gelatinbladen. Hacka nötterna och ta fram hallonbavaroisen ur kylen och slå kaffeblandningen över. Avsluta med att strö nötterna över. Låt stå i kylen i minst 3 timmar innan servering. Skär upp en bit och lägg på en tallrik. Servera med ett kokosflarn och lite hallon om du vill.

LYCKA TILL!

 

26 Thoughts on “HALLONBAVAROISE MED JACK DANIELS/KAFFETÄCKE

  1. Ser lyxigt ut!

  2. Det ser riktigt gott och smarrigt ut:)

  3. Pingback: Lördagslänkar | Söta saker

  4. Det där ser så frestande gott ut så tandvattnet rinner ;)) Jag vet inte om jag skulle klara av att göra ett sånt vackert bakverk.

    • matsafari on april 22, 2012 at 12:40 e m said:

      Härligt:)
      Om du läser igenom receptet ett par gånger och verkligen följer varje moment till punkt och pricka så kommer du kunna laga den här desserten alldeles strålande bra:)

  5. Ja är besatt av bavaroise,så sjukt gott och detta ser smaskens ut,mums nu vill ja ha en bit,grrrr

    • matsafari on april 22, 2012 at 12:41 e m said:

      Haha, jag har aldrig hört om någon som är besatt av en desserter, eller jo föresten, jag själv är alldeles tokig i chokladfondant!

  6. Ser grymt god och fin ut. Skulle gärna smaka en bit. Hoppas du skakar av dig förkylningsbacillerna, visa dem vem som bestämmer, på dem bara!!

    • matsafari on april 22, 2012 at 12:42 e m said:

      Jag sitter här i dag alldeles hostig och snorig men febern var inte långvarig så jag får väl vara lite tacksam ändå:)
      Jag försökte dansa bort dom igår då jag och brudarna hade en utekväll, men jag lyckades tyvärr inte!

  7. men FY för all sjukdom som härjar!! Får skicka en krya-på-dig-kram tillbaka 🙂 Efterrätten ser så god ut, älskar allt med hallon.. 😉

  8. Gud vad gott! Extra bourbon vid sidan om för att hålla förkylningen i schack är också bra

  9. Ser galet gott ut det där, har dock aldrig smakat det… 🙂

  10. kan bara hålla med övriga här, ser så gott ut. jack Daniels köpte vi när vi skulle göra glaze med det i, sen har den bara blivit stående, då kan vi ju testa att ha den i ett bakverk nu också:)

    Krya på dej!

  11. Lägger överst på todo-listan. Ser sjukt fin ut! Hoppas däremot att du är frisk igen. kram LOttzy

    • matsafari on april 24, 2012 at 1:11 e m said:

      Den här fökylningen verkar rejäl och lågndragen men jag knaprar panodil och snyter mig var femte minut, det borde liksom inte finnas så mycket kvar att snyta ut tycker man 🙂

  12. Vilken galet fin efterrätt! Men jag är nog för rädd för att testa på den, vad du än säger om det.

    Kram Malin

  13. Katja on juni 16, 2014 at 1:58 e m said:

    I vilket steg ska man ha i grädden i bavoroisien? 🙂

Lämna ett svar till Kaksmulan Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation