Ankie och Håkan på härliga matbloggen MÅRTENSSONS KÖK påminner mig jämnt och ständig att jag äter alldeles för lite fisk, de säger det naturligtvis inte rakt ut ” Ann-Sofi, nu har du ätit fisk på ett halvår, nu får du skärpa dig” eller nått i den stilen, nej då, men när de lägger upp det ena smarriga fiskreceptet efter det andra så kan jag nästan läsa just den meningen mellan raderna. Så nu måste jag ju bara försöka mig på ett eget fiskrecept eftersom Ankie och Håkan är fenomenalt duktiga på att få en annars så tråkig fisk att se ut som den godaste fisken i världen.

Av fisk blir man smart också och för er som känner mig personligen så vet ni att just smarthet saknas innanför mitt dammiga pannben men idag gör jag ett tappert försök att ändra på det, jag känner redan hur fisken gör mig lite mer intelligen( det är nog säkert bara luft men vi kan väl låtsast!

KOKT TORSK MED ÄGGSÅS ( 2 pers)

FISK:

 • 2 torskfiléer
 • 1 krm svartpeppar
 • 2 msk dill
 • 2 lagerblad
 • 5 dl vatten
 • 1 fiskbuljongtärning

ÄGGSÅS:

 • 2 hårkokta ägg
 • 1 dl av bujongen som fisken kokat i
 • 2 dl mjölk
 • 2 msk vetemjöl
 • 3 msk dill
 • vitpeppar efter smak
 • salt efter smak

POTATISAR:

 • 4 stora potatisar ( använd ett kuljärn för att gröpa ur små runda potatisbollar ur den råa potatisen)
 • 4 dl vatten
 • 3 krm salt

Gör så här: Rulla ihop fisken från den ena änden till den andra och knyt ihop fisken med steksnöre. Koka upp vattnet med en fiskbuljontärning och häll i alla kryddorna och koka fisken i detta i ca 5 minuter. Såsen gör du genom att koka upp buljong och mjölk, salta och krydda med vitpeppar och häll sedan i fint hackad ägg och hackad dill. Red med vetemjölet så såsen tjocknar. Koka potatisarna i saltat vatten och när potatisen är nåstan helt genomkokt griljerar du potatisbollarna i ugnen i 200 grader i några minuter eller tills de fått lite färg. Lägg upp alltsamman på en tallrik och servera. En riktigt god gammal klassiker!

 

Så vad tycks? Ser inte min fisk grymt god ut?

33 Thoughts on “KOKT TORSK MED ÄGGSÅS

 1. Åh, äntligen – vi hade nästan gett upp hoppet för dej och fisken! Klart du blivit smartare redan, det märks ju direkt på inlägget, vilken kvalité och vilka komplimanger:)
  Nej, allt skämt åt sidan… Tack så himla mycket för alla dina fina ord, vi rodnar ända ut i fingertopparna! Sånt lever man på länge:)

  Och visst, din firre ser grymt god ut!

  • matsafari on april 11, 2012 at 8:15 e m said:

   Ja jag känner mig mycket smartare faktiskt;)
   Ni förtjänar varevigt gott ord och mer därtill och stort tack ska ni ha att ni inspirerar till att äta massor med fisk,era recept ser alltid så läckra ut. Jag kanske inte kommer laga fisk lika ofta som ni men mer än en gång i halvåret är målet;)

 2. Den här rätten är en av mina favoriter sååå gott.

 3. Håller med! Man äter fisk alldeles för sällan. När jag var barn brukade mamma, med jämna mellanrum, göra fisk med äggsås, det är faktiskt riktigt gott! Tack för påminnelsen 🙂

 4. Den ser mycket god ut, god och proffsigt snygg. Smart där med potatisbollarna…. det ska jag testa. Kokt torsk och äggsås fick vi ofta hemma när jag var liten. Har knappt ätit det sedan dess, men nu blev jag grymt sugen.

 5. Jag älskar sjäv fisk men mest lax men denna rätt ser hur god ut som helst. Den vill jag laga tillsammans med min man när han kommer hem. Idel ingredienser som faller mig på läppen (i smaken) 😉 Härligt att man hittat hit och får lite mer matinspiration för det kan behövas. I vår familj så är det min man som är bäst på matlagning.

  Dina matbilder är så vackra och frestande. Tack för länken till Mårtens kök också.

  Ha en fin dag

 6. Torsk är så gott! 🙂
  Blev också påmind om att laga fisk lite oftare! 🙂
  Tack för din kommentar!
  Ha en fin dag!
  //Lana

 7. Jag äter också en hel del fisk och det är ju bara så gott. Det här recpetet liknar det mamma bjöd oss på som barn och ägg passar till det mesta tycjer jag,
  Såg du mitt fiskrecpet förra veckan? Det måste du annars prova och det var ett jättegott sätt att få i sig fisk och tror tom barn gillar det så.

  Klart du har något innanför pannbenet…hjärnan förstås….haha!

  Ha det bäst!
  Kram

 8. Ursnygg bild! Rena lyxmaten! Jag får gå en fotokurs hos dig!

 9. Såg mycket gott ut!

  Skulle du vilja rösta på min bild som jag tävlar med?
  Du kan enkelt tjäna på det själv! Kika in här så får du veta mer!

  http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se/2012/04/10/7708160-nu-tankte-jag-muta-er/#kommentarer

  Vill du inte göra som det står i inlägget räcker en röst. Jag blir glad bara du vill rösta!

 10. åå gud sågott. älskar fisk

 11. FISK är det bästa jag vet, skulle kunna äta det alla dagar i veckan!! 🙂 Tack för att du delade med dig av receptet. Och tack fina du för krya-på-dig-hälsningen. Imorgon hoppas jag att jag vaknar upp pigg & alert 😉 kram!

 12. Åh va gott och vilka fina bilder du tar:)

 13. Härligt om Mårtenssons får dig att äta mer fisk, för nu blir det väl en trend 😉 Torsk med äggsås är god klassiker som är återkommande hos oss.

 14. Din fisk ser grymt god ut! Och jag är övertygad om att du är en ovanligt smart och intelligent tjej. 🙂

 15. Grymt gott!! LIte peppararot till också, så är det en fullpott!!
  Kram Jannike

 16. Det där med äggsås har jag aldrig testat. Hmm… men ser verkligen gott ut! Får nog provas någon gång!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation