Alla har väl hört om den stora kötthysterin som råder just nu. Att vi äter för mycket kött vi svenskar. Någonstans kan jag inte sluta undra varför vi äter så mycket mer kött nu än på 80-talet och min enda logiska slutsats måste vara den att det är den här ”vaskningskulturen” som råder. Alltså rika snorungar med backslick som köper två fläskfile istället för en enbart för att de ska impa på polarna och slänga den ena i vasken.  Så måste det vara och… end of problem!

I morse kom ett nytt larm från livsmedelsverket som gör mig lite mer upprörd än den här köttkonsumtionen… denna gång gäller det barnmatsburkar. När livsmedelsverket har analyserat våra svenska barnmatsburkar så har dom nu hittat höga halter av tungmetaller i burkarna!! Hallå…Arsenik och mjölkersättning klingar riktigt dåligt i samma mening! Hur tänker barnmatstillverkarna egentligen? ” Mmmm om vi tillsätter lite arsenik så blir maten genast lite godare”. Idioter och barnmatstillverkare klingar genast riktigt bra i samma mening!

LASAGNE ( 4 port)

ca 10 lasagneplattor

300 gr nöt/bland färs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk tomatpuré

1 krm oregano

1krm timjan

1 krm rosmarin

2 msk smör

salt och peppar efter smak och tycke

OST SÅS:

6 dl mjölk

3 msk vetemjöl

3 msk smör

1 nypa salt

2 nypor vitpeppar

3 dl lagrad ost,  riven

Topping:

1 dl riven ost

Gör så här: Finhacka lök och pressa en vitlöksklyfta. Bryn lök, vitlök och färs i en stekpanna och tillsätt örter samt kryddor och tomatpuré.Stek tills färsen fått fin färg.  Fortsätt med såsen genom att vispa ut mjölet i mjölken. Låt mjölen koka upp och tillsätt sedan smör, salt och vitpeppar. Dra kastrullen av värmen och lägg i osten. låt osten smälta ner i såsen. Varva sedan lasagneplattor, sås och köttfärs i en ugnsfast form. Toppa sedan lasagnen med riven ost. Gratinera i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter i ca 200 grader. Servera med sallad.

 

18 Thoughts on “LASAGNE

  1. Jag är en riktig hamster . sparar allt och det som inte går att återanvända går ner i hundens mage. Utom bönor för de gaserna som då uppstår går inte att uthärda…

    Lasagne är så gott och jag gör den ofta med kalkonfärs, eller som i fredags med rökt lax och spenat. Allt i en form – perfekt! Kram!

    • matsafari on januari 23, 2013 at 9:00 e m said:

      Haha! Och bönor är säkert det hunden tycker är allra allra godast;)

      Kalkonfärs lät fräsigt:) Det har jag aldrig sett i affären men det är kanske eftersom jag bor i världens ände! Rökt lax i lasagne har jag testat, det blev jättegott! Lax har vi i världens ände, tro det eller ej;)

      KRAM KRAM

  2. Ett skratt blev det allt när jag läste om din köttkonsumtionsteori =) Jag gjorde faktiskt en vegetarisk lasagne i förrgår eftersom vi hade slut på köttfärs. Linser, morot och zucchini och några lager spenat blev supergott istället för köttfärs =) Håller definitivt med om barnmatsnyheten!!

    • matsafari on januari 23, 2013 at 9:03 e m said:

      Haha ja jag kan inte komma på någon annan förklaring. i och för sig är jag ju lite äldre nu än på 80-talet och antagligen äter lite mer än vad jag gjorde då, men jag tror knappast att det är därför:)
      Vegetarisk lasagne ska det bli nästa gång! Låter minst lika gott som med kött! Jum jum:)

  3. Lasagne är verkligen gott!!!
    Ha en fin kväll!
    Kram Malin

  4. Lasagne ska jag göra i helgen, det är så gott.

  5. Ja, hur tänkte de där barnmatsnissarna egentligen? Man bara undrar liksom.

    Du, ser på din potatisfritatta här nedan…. yummie säger jag bara!

  6. Ska du inte ta och visa dom där barnmats”nissarna” hur man gör RIKTIG barnmat?! 🙂

    • matsafari on januari 24, 2013 at 7:45 e m said:

      Ja det borde jag! Vem som helst försstår väl att man inte kan tillsätta arsenik i maten! Det är ju faktiskt mordförsök!

  7. Nej, barnmat och gifter känns liksom inte alls som de hör ihopa… Fel, fel, fel som Brasse tjoade!
    Fast det där med köttmängden visade sej ju inte riktigt stämma nu tydligen… de hade ju räknat i slaktvikt så både ben och annat som vi inte äter var med i beräkningarna… I slutändan så var det ingen större höjning verkade det som.
    Lasagne gillas absolut, den vi gjorde från J. Olivers recept nu sist kan vi fortfarande drömma om…

    Kramar

    • matsafari on januari 24, 2013 at 7:47 e m said:

      Nej verkligen inte!

      Haha jag visste väl att det där med köttkonsumtionen inte stämde!!!

      Såg er lasagne faktiskt, den såg super ut! Den ska jag tetsa nästa gång!

      Ha det gott:)

  8. a kan inte annat än hålla med,idioter och för 4år sedan gav ja just sånt till min son,tänk om ja ändå visste det.Då skulle ja verkligen försöka undvika sånt skadligt.Fattar inte hur de kan utsätta våra barn för sånt…Helt Crazyy
    Och din lasagne,give me..så himla sugen på lasagne och vill du veta min man gillar ej lasagne så de var ett tag sen sist ja åt de.

    • matsafari on januari 24, 2013 at 7:49 e m said:

      Ja verkligen idioter! Man vill ju alltid försöka skydda sina barn mot alla hot och faror. Och visst tror man att alla tänker likadant!

      Du får göra lasagne bara till dig en kväll och hälla upp dig ett glas vin och bara mysa. Det är du värd!
      KRAM

  9. Haha! Det är deras fel, fläskfilévaskarna. Amen to that!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation