Man måste ändå säga att semlan har produktutvecklas något helt makalöst i år. Människor har köat i timtal för en semlewrap och kalasat i semlekladdkakor, semlemuffins och kanske semlepannacottor.  Själv är den personliga mentaliteten angående semlor lite som tjuren Ferdinands motto ”jag trivs bättre här”. Inget går upp mot en riktig semla! Och hemgjord ska den vara! Och hör sen!

LEILAS SEMLOR ( ca 18 st)semlor

Deg:

1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:

400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsockersemlor1


Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll semlornas med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. ÄT,NJUT!
//
Ann-Sofi

2 svar till “LEILAS SEMLOR”

  1. Hear, hear, word och allt annat! Fast bakar egna gör vi inte, de två fastlagsbullarna vi äter om året får följa med hem i en liten låda från nåt café…:)
    Skönt att du mår bättre nu, vi hoppas baskeluskan håller sej borta nu!
    Kramar på dej

  2. Skulle premiäräta semla i går och när vi kom till konditoriet en kvart innan det skulle stänga fanns bara semlor med vaniljkräm kvar. Vi köpte ändå med var ju inte samma sak. Såg semeltåra i affären idag. Och semelwrap har ju kladdat ner hela instagram. Nä, det ska vara en klassisk semla för mig. Gärna hembakad och inte så stor (men mycket mandelmassa…):)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation