Jo då du läste rätt, granskott! Enligt bondepraktikan så ska man äta granskott för att bota vårtrötthet! För visst är vi trötta på våren som så envist hänger sig kvar och visst längtar vi efter sommaren! Granskotten innehåller viktiga vitaminer och mineraler och användes förr i inläggningar, te och i matlagning och det fanns fattigdomstider i Sverige då människor faktiskt levde på bark, svamp och granskott. Allt eftersom frukt och grönsaker började importeras föll det nyttiga granskottet lite i glömska. Så nu är det dags för en liten påminnelse, vad sägs om en härlig efterrätt med jordgubbar, marinerade i lime med lite mynta och färska granskott? Här kommer receptet!

LIMEMARINERADE JORDGUBBAR MED MYNTA OCH GRANSKOTT ( ca 6 portioner)

  • 1 liter färska jordgubbar
  • 1 lime
  • 3 msk hackad färsk mynta
  • 4 granskott, sköljda i vatten
  • 1 burk kesella kvarg
  • Chokladströssel (kan uteslutas eller bytas mot riven mörk choklad)

Gör så här: Skölj, rensa och snoppa jrdgubbarna. Dela dem på mitten med en kniv och lägg dem i en skål. Pressa limesaft från en lime över jordgubbarna. Lägg i den hackade myntan och ställ in jordgubbarna i kylen ett par timmar så alla smaker gifter sig. När det är dags för efterrätten så lägger du ca 2 msk limemarinerade jordgubbar på en tallrik, strö över de sköljda granskotten och servera med en klick kesella kvarg till.

Det här är gott:) Inte alls så himla onytttig heller som en del efterrätter kan vara.

15 Thoughts on “LIMEMARINERADE JORDGUBBAR MED GRANSKOTT

  1. Det här var spännande!

  2. Vilka fina foton, det ser läckert ut! Jag har också marinerat jordgubbar i bl a lime idag…

  3. Hmm, granskott alltså… Skeptisk till det, men inte ill resten. Ser jättegott ut!

    Kram Malin

  4. ser jättegott ut,men gran vet ja sjutton om ja skulle våga gå på.Tur att du är modig 😀

  5. Det SER iallafall himla gott ut! Och jag kommer ihåg från tidig barndom att det var ett av tipsen man fick om man gick vilse i skogen: att man kunde äta just granskott. Men det verkar gå bra utan vilsepromenader också.

  6. Granskott, vad roligt! Men jag kan inte undgå att undra om de sticks? Jag får nog gå ut och leta reda på en gran här på ”slätta”
    Hoppas du haft en bra helgdag annars! Kram Emma

  7. Skulle vi absolut kunna tänka oss att prova. I vårt fönster står det en burk skott i socker och väntar på att bli sirap, kanske något att slå på gubbar och glass då?

  8. Vansinnigt roligt och kreativt recept! Jag är hur sugen som helst på att prova! Du är ju störtskön! Vilken grej!!! Kram

  9. Vad spännande det lät! Kanske ska ge mig ut i granskogen och graga lite på skotten och se om man blir lite piggare då;).

  10. Vilken fantastiskt härlig combo, genialiskt!

  11. Granskott…Hmmm, vet inte det, men kanske värt att testa….hihihihi

  12. Spännande. Limemarinerade Jordgubbar brukar vi göra men granskott har jag aldrig använt. Trevlig blogg och vad kul att du var inne och kommenterade på min:)

  13. Att man kan äta granskott visste jag, men att de var nyttiga för en var något nytt! Då kanske jag borde ta en skogspromenad och käka upp allt jag hittar – för just nu känner jag mig väääldigt vårtrött. 🙂

  14. Granskott vad spännande, när jag var ute på skogspromenad i går åt jag granskott syrran som var med tyckte nog jag var lite stollig.

  15. Hej!
    Se där, jag som just bloggade i veckan om granskott! Jag har inte prövat så många recept men har googlat och fått inspiration. Granskottsolja däremot är ett måste sedan flera år, det blir busgott i köttmarinader.
    Hoppas du får en trevlig försommarhelg!

Lämna ett svar till Kaksmulan Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation