Men herregud…Vad är det som har hänt? Jo, det är första advent!  Nu är det hög tid att sätta igång med julbak och därför vill jag tipsa om lussebullar, det är faktiskt lite godare än dom där jäkla lusskatterna. På tal om lussekatter så växer de små liven i rasande fart. Den här veckan blev har de börjat springa runt här på nedervåningen så nu måste vi verkligen se upp var vi sätter fötterna. Tänk, om 10 veckor är de redo att lämna oss, gud så sorgligt!  Ha nu en riktigt mysig och trevlig 1:a advent. Själv ska jag på julgardinsjakt i källlaren, om jag känner mig själv rätt så kommer jag nog inte hitta dom! Men jag ska göra ett försök! Ett tips….Dela degen i två delar innan utbakning…Den ena kan bli lussekatter, den andra bullar:)

LUSSEBULLAR (ca 40 st)

Deg:

  •  2 paket jäst för söta degar
  • 200 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 2, 5 dl kesella vanilj  ( hittar du inte vanilj?, köp naturell och smaksätt med vaniljsocker)
  • 3 paket saffran
  • 3 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 l vetemjöl

Fyllning:

  • 100 gr smör
  • 1-2msk kardemumma

Till garnering:

  •  1 ägg
  • pärlsocker
  • hackade hasselnötter

Gör så här: Gör så här: Smält 300 gr smör i en kastrull och fyll på med mjölk och kesellan, låt detta svalna till 37 grader. Stöt saffran med lite socker och blanda i smöroch mjölkblandningen. Smula ner två paket jäst i en rejäl bunke. Häll i vätskan i bunken och se till så jästen löser sig, tillsätt sedan 3 dl socker, 1 ägg och rör om igen. Tillsätt sedan mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en deg, för hand eller med hushållsmaskin. När degen är smidig, dela den då i två delar och lägg i varsin bunke och låt jäsa i 35 minuter under duk.Dela degen i fyra delar. Kavla sedan ut de fyra delarna tunt, bred smör över hela degen och krydda med kardemumma över. Vik sedan degen dubbel och kavla igen. Skär 3 cm remsor och snurra ihop varje remsa till en bulle.  Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och pärlsocker. Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.HEJ HEJ!

 

14 Thoughts on “LUSSEBULLAR

  1. Fina lussebullar och söta tomtekatter!

  2. ser riktigt goda ut,ja gillar lussekatter oxå men bullarna blir lite lyxigare
    a perfekt óch frysa in och ta fram när man får oväntade gäster.
    heheheh a snart får dem flytta dem söta tomtenissarna,ni kommer nog sakna dem men då är de bara och fixa ihop decibel med nån annan katt,hehe

  3. Så gott med lussebullar, jag premiärade md lussekatt på Kalmar slott igår. Hög tid för egna snart kände jag… Nu menar jag inte att låta som en groupie eller så men du råkar inte ha varit på Kahls inne i Baronen igår? Tyckte jag kände igen dig men hann inte haffa dig (om det nu var du, haha!) och fråga 😉

    • matsafari on december 3, 2012 at 7:36 f m said:

      Haha JA faktiskt så var jag på kahls i lördags. Haha vad kul! Hade lite smått panik då det var tjockt med folk därinne, jag klämde mig ut ganska fort för att inte vara i vägen för alla hungriga kaffedrickare. Du skulle haffat mig! Det hade varit skitkul!

  4. Gott! Här blev det pepparkakor. Hoppas du har en skön söndag och advent:

    P.S: vi börjar misstänka att vår katt är med bebis D.S.

  5. Vad gott med såna lussebullar, gott med sånt klet i bullarna istället för vanliga lussekatter!!

  6. Min dotters extremt feta katt heter faktiskt Lucia. Hon är den största lussebulle jag har sett!

    Jag ska baka lussisar nästa helg. I mina har jag apelsinzest och mörk choklad. Det brukar bli galet gott. Kram!

    • matsafari on december 3, 2012 at 7:34 f m said:

      Haha perfekt namn på en extremt fet katt:) Dina lussisar verkar inte gå av för hackor!! Chhoklad!! JAg tror jag dör;)

  7. Jag ska också baka lussebullar och följer ditt exempel och delar degen på två. En med smarriga fyllda bullar och en med vanliga lussekatter. Men så söta som dina små katter blir de ju inte ;). Snutte!

  8. Shit när ska man hinna baka alla godsaker som florerar på bloggarna nu? Och vem ska äta dem? (tro inte att jag inte varken kan eller vill, men det funkar nog inte så bra i längden…).
    Kattungarna! Så söta! Skicka hit en!

Lämna ett svar till Kaksmulan Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation