När du tillagar nötstek ska du göra det i låga temperaturer, aldrig mer än 125 grader för det händer så lätt att köttet blir torrt, tråkigt och vem har lust att tugga på en skosula? Låt det ta tid så blir det garanterat lyckat. Jag tog ut svängarna lite idag och arrangerade nötsteken lite som en lammstek men med lite extra starka kryddor. Jag kommer inte ta patent på detta recept och delar gärna med mig och jag kommer helt enkelt kalla den här rätten för :

CARAMBASTEK MED POTATISHALVOR
2 pers

STEK:
500 gr nötstek
3 vitlöksklyftor
CARAMBAMARINAD:
2 teskedar soja
3 matskedar matolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tesked sambal olek
2 krm torkad chili
1 tesked ajvar
2 krm cayenne
2 krm fryst hackad persilja
2 krm fryst hackad koriander
salt
Gör så här: Putsa nötsteken och skiva vitlöksklyftorna i mindre bitar. Stick med kniv små snitt i nötsteken lite här och där och tryck in vilöksbitarna i snitthålen.Blanda ihop marinaden i en skål och marinera köttet minst en timme innan stekning. Stek i ugnen i 125 grader för mört och gott kött, använd stektermometer så får du bästa resultat. Köttet är härligt rosa om du tar ut det vid 65 grader och 70 grader och uppåt så är det köttet genomstekt. Jag vill gärna ha mitt kött rosa så jag plockade ut steken vid 60 grader och lät det vila med termometern en stund och vips så hade köttet fått exakt 65 grader även att jag tagit ut det ur ugnen:)
Av skyn kan du göra en härlig sås, tillsätt bara lite mjölk, salt och redning och koka upp.

POTATISHALVOR:

 6 stora potatisar
1 nypa salt till varje potatishalva
persilja

Gör så här: Tvätta potatisen väl och dela den i två delar. Ställ potatisen i en ugnsform,  om den inte vill ligga still så skär en botten på potatisen. Strö över lite salt och persilja. Låt  potatisen stå i ugnen tillsammans med steken. När steken är färdig kan du höja temperaturen och låta potatisen få den där fina färgen.

Smaklig måltid!

One Thought on “NÖTSTEK CARAMBA

  1. Helena S on mars 6, 2011 at 5:57 e m said:

    Det riktigt vattnas i munnen på mig, jag älskar stek! Och nej, man vill ju verkligen inte äta gammal skosula. Helst ska steken nästan råma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation