Här kommer en härlig dessert som låter mer krånglig än vad den är. Den är väldigt elegant att titta på och den var jätterolig att göra. Snitta päronen med tungan rätt i mun, det är vad som krävs eller skit helt enkelt i att skiva päronet så som jag gjort så sparar du lite tid … Den är också så god att det ingenting kommer bli över…Jag lovar! För dig som undrar vad som är skillnad på en paj och tart så googlade jag på det och fick till svar att paj är fyllning under ett pajskal och tart är en fyllning ovanför ett pajskal. Tarte Tatin finns det också något som heter och det  är en upp och nervänd paj som bakas som en paj men vänds upp och ner efter gräddning.

PÄRONTART

Botten:
3 dl vetemjöl 
100 gr smör
3 msk socker
2 msk mjölk

Fyllning:
3 päron
1 näve kanderade nötter
1 dl ljus rom
2 krm kanel
1 matsked socker

2, 5 dl grädde
3 msk socker
1 krm kanel
1 tesked vaniljsocker
2 äggulor
Gör så här: Gör först degen genom att blanda alla ingredienser och knåda ordentligt. Kavla ut till en botten och lägg den i en form med hög hant och ställ in i kylen 1 timme.

Skiva 2 päron i skivor och snitta det sista päronet i solfjäderssnitt och trolla bort kärnhuset utan att päronet går sönder:) Stek päronen i rom ,kanel och socker i en stekpanna och lägg sedan bitarna snyggt i formen över degen. Strö över kanderade nötter.

Vispa ihop grädde, socker, kanel, vanilj socker i en kastrull och koka upp. Låt detta svalna och vispa sedan i äggulorna och slå blandningen över degen och päronen.

Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter i 200 grader. Servera med glass, vispad grädde eller helt enkelt bara som den är:)

Lycka till! 

One Thought on “PÄRONTART

  1. Cupcakesfluffan on mars 7, 2011 at 10:05 f m said:

    Så härligt gott det ser ut och nu vet jag skillnaden mellan paj och tart är 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation