Det är inte långt kvar tills den första adventsfikan. Själv längtar jag både efter snö och julstämning. Under tiden vi väntar så kan vi baka och bunkra upp. Vad sägs om härliga fluffiga gifflar fyllda med krämig pepparkaksfyllning? Här kommer receptet:adventsfika

pepparkaksgifflar

PEPPARKAKSGIFFLAR ( ca 20-25 st)

Deg:

150 gr smör

5 dl mjölk

1 paket jäst

1 dl socker

2 tsk kardemumma

15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 gr smör

3 msk socker

6 tsk pepparkakskrydda ( fyllningen kan bytas ut mot kanel, kakao eller sylt om du hellre vill)

2 tsk vaniljsocker

Dekor:

1 ägg

1 dl pärlsocker

gifflar

Gör så här: Smält smör och blanda ner mjölk och värm vätskan fingervarm. Smula ner jäst i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl. Blanda till en smidig deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningen. Knåda sedan degen och dela den i 6 delar. Kavla ut varje bit till en rundel eller fyrkant och skär sedan ut trekanter av degen. Lägg sedan en klick fyllning på den breda delen av trekanten. Rulla sedan ihop och lägg gifflarna med spetsen nedåt på en plåt. Böj lite i varje ände. Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna i ugnen 225 grader i ca 8 minuter.vetebullar

 Have a nice day 🙂

16 Thoughts on “PEPPARKAKSGIFFLAR

  1. Ser så gott ut!

  2. Åh spännande! Lät super gott!
    Sist jag bakade gifflar fyllde jag mina med choklad och några med vaniljsås! 🙂

  3. Mums på detta!

    Kram kram

  4. Men åh, så gott! Ser ljuvliga ut. 🙂

  5. AMEN A-S !!!!!! Så himla sugen jag blir på dessa goda gifflar , NU ;). Måste nog snart ta ledigt från mitt jobb en hel vecka och göra allt gott som finns på denna sida och bara frossa :O. Kram på dig BÄSTA A-S <3

  6. I år känns inte jul och advent så hysteriskt tidiga. Kanske är det bara jag som tycker så, men jag bryr mig inte om nån stress över huvud taget. Jag fick nog en tankeställare när jag var sjuk, om vad som är viktigt.

    Dina gifflar ser mumsiga ut! Jag blir baksugen! Kram!

    • matsafari on november 25, 2013 at 5:10 e m said:

      Jag har varit stress-sjuk och sjukskriven för det under lång tid. I år är första året jag kan känna glädje i jul, julstämning och snö. Att jag kan längta nu ser jag som ett gott friskhetstecken. Jul är inte viktigt egentligen. Men ljuset och värmen som kommer med julen, det är det jag gillar.
      KRAM

  7. Kul med gifflar det har jag bara gjort en gång förut, härlig smak kombo:)

  8. Så smart att smaksätta fyllningen efter högtid eller årstid, kan man väl göra med kanelbullar också kanske? Hur som haver så både ser och låter det vansinnigt gott!

    • matsafari on november 25, 2013 at 5:06 e m said:

      Klart man kan göra detta med kanelbullar om man inte vill göra gifflar. Själv gjorde jag även en längd av samma deg. Det blev mycket bra!

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation