Fick fint besök så jag fick ta fram de där lite mer avancerade kokkonsterna.
Min lillebror som vanligtvis inte så ofta äter lagad mat skulle komma så självklart ville jag slå på stort. Det blev portvinsstek med rostade rotfrukter och portvinssås.

PORTVINSSTEK

1 kg fransyska
1 liten flaska portvin
1/5 dl olivolja
salt och peppar
1 hackad morot
1 hackad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
3 dl vatten

Majzena redning till skyn


Gör så här: Bryn den hela fransyskan i en gryta med olivolja hackad lök, hackad morot och vitlöksklyftorna. När fransyskan fått färg på alla sidor kan du hälla i 1 dl vatten och 2 dl portvin och du kan sänka värmen något så köttet får puttra länge och sakta. Häll på lite vatten och portvin varje kvart och vänd köttet varje halvtimme. Efter ca 2 timmar är steken klar.

Såsen gör du med anvisning på majzena paketet.

Rotfrukterna skivas (morot,potatis, lök,oliver,tomat) och ska stå inne i ugnen i 225 grader i 40 minuter.

Ett svar till “PORTVINSSTEK”

  1. Elin skriver:

    Okej….min stekj*vel blev lila för det första…och så seg att en heldag en regnig löninshelg på IKEA känns roligare…fakta: jag är inte lika fantastisk i köket som du!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation