Jag följer Veronicas blogg Mat och bakverkstan och häromdagen hade hon lagat en fin fin liten potatisbakelse som jag blev galet förälskad i! Potatis är nämnligen det godaste jag vet och om jag var tvungen att äta endast EN sak resten av mitt liv, ja då skulle det faktiskt bli POTATIS! Så varje nytt recept jag ramlar över som innehåller potatis, ja då är jag såld! Ja, jag gör till och med vågen, jag jublar, jag busvislar och hoppar små glädjeskutt! Så jag utgick ifrån Veronicas recept men petade i lite  av det jag gillar, nämligen vitlök och purjo och ja, jag har hittat en ny liten favorit faktiskt! Den underbara lilla potatisbakelsen! Gör den här i helgen, vem vill inte äta potatis på ett nytt sätt? Det här är så  festligt att den nästan blir nobelt ;-D

POTATISBAKELSE ( ca 10 st)

 • 1 paket färdigkavlad smördeg
 • 10 medel stora potatisar
 •  1 vitlöksklyfta
 • 10 cm av en purjolök
 • salt och peppar
 • 1-2 dl stark lagrad ost ( typ västerbotten)

Gör så här: Koka potatisen i saltat vatten. Den ska vara ghenomkokt. Stek upp vitlök med purjolök i en stekpanna så löken blir mjuk och får lite färg. Pressa sedan potatisen med en potatispress och blanda den pressade potatisen med purjolöken och vitlöken. Tag fram smördegen och rulla ut den på ett skärbräda. Lägg sedan potatisblandningen på smördegen och strö osten över. Rulla ihop smördegen och dela sedan smördegen i 10 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite extra ost om du vill. Gratinera sedan i 200 grader i ca 15 -20 minuter eller tills bakelserna fått färg. Servera till en god köttbit.

Köttet vi åt till potatisbakelsen var en stek nötytterfile som fick steka i riktligt med smör i samma panna som jag stekte purjolöken och vitlöken i. Lite salt och peppar under stekningen och köttet blev jättegott!

Till den här måltiden drack vi Motörheads shiraz (igen) och jag får nog ta tillbaka lite av den hårda kritik jag gav vinet då jag smakade det första gången. Den här flaskan smakade inte alls surt, jäst och äckligt som den första flaskan och jag börjar undra om det kanske inte var kvalitetsfel på flaskan vi drack förra helgen! Till en nötytterfile passade det här vinet som handen i handsken! Men nej, det är nog fortfarande inte värt 119 kr.

 

6 Thoughts on “POTATISBAKELSER MED SMAK AV VITLÖK TILL HELGEN?

 1. Vilket gulligt inlägg, tack snälla! Låter supergott med vitlök och purjo :o) Ibland strör jag över färska örter innan jag rullar ihop, ex-vis timjan. Med purjo el örter blir det ju liksom en liten färgklick på dessa ljuuuuuvliga potatisbakelser. STOR kramiz

  • matsafari on januari 19, 2012 at 2:26 e m said:

   Örter var ju en supersmart grej! Det ska jag prova! En färgklick för ögat är också en fröjd precis som i gommen.Kram

 2. Oj, med alla dessa lovord får du till och med mig att vilja laga potatisbakelserna – jag som bara hade tänkt baka i helgen. Jag har ju faktiskt precis köpt hem smördeg även om jag tänkt använda den till lite sötsaker så kanske jag ska spara lite till detta? 🙂 Tack för tipset!

 3. Mmmm blir så sugen på att göra potatisbakelsen! Får köp hem smördeg snart, önskar dig en fin helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation