Jag har nu kommit hem från Stockholm med många nya erfarenheter rikare. Jag kan konstatera att jag är och förblir en lantis och Stockholm kommer för alltid vara en storstad vars stress jag aldrig kommer kunna flyta med i. Att jag kom hem från storstaden är ett mirakel då jag på något underligt sätt bokat helt fel dag, tåg och anslutningar hem. Inte nog med det så blev sista tåget stående med tekniskt fel i skogen någonstans i Rimforsa. Kan man ha mer otur? Vi samlades 7 bloggare på Aveqia i Stockholm där Norska sjömatrådet bjudit in till ett härligt work-shop med tema laks.

 Skilladen på lax och laks är att laks alltid är norsk fisk av mycket hög kvalitet med låga gränsvärden av miljögifter än genomsnittet i världen. Så titta gärna efter laks nästa gång du är i affären. Den är så pass fin att den kan ätas rå och behöver heller inte frysas vid gravning eller andra liknande matlagningsmetoder.

Tom Sjöstedt Årets kock 2008 visade oss hur man skär upp och använder en laks på bästa sätt. Vi gick igenom  hur viktigt det är med stekgraderna och ugnstemperaturer när man tillagar laks och vad som är viktigt att tänka på för att få en så trevlig smakupplevelse som möjligt. Laks i Norge kallar barnen för prinsesse-fisk på grund av färgen på dess kött. Efter Toms genomgång berättade matstylisten Lotten Sundgren en massa knep och vad som är viktigt när man ska fotografera maträtter. För oss matbloggare är det gladeligen något man vill ha hjälp med. Stylingen på mina egna maträtter är inte guld och gröna skogar alltid. För er andra matbloggare som tittar in här så tänkte jag skriva ett eget inlägg om just Lottens tips lite längre fram.

Sen var det dags att tävla om titeln Sveriges laksmästare!  Alla matbloggare på plats fick med utvalda ingredienser fria händer att skapa varsin laksrätt som sedan skulle bedömas av den hårda juryn bestående av Tom Sjöstedt, Lotten Sundgren samt Line Kjelstrup ( Sverigechef för Norges Sjömatråd). De tre bästa recepten kommer senare att tryckas upp på receptkort och hängas upp i matbutikerna i sommar.

Konkurrensen var stenhård, alla gjorde en fantastisk insats och det var verkligen kul att se hur de andra lagade mat. Det var så kul att titta på alla andra att jag klantade mig lite i både tidsbedömning och i komponerandet av rätten. Att tallriken först skulle till fotografen missade jag helt och jag bar fram min tallrik till juryn istället som ivrigt satte gaffeln i rätten. På första plats kom Nordefors och två och trea blev Matstugan och Katinkas kitchen. Tre helt klart värdiga vinnare!

Mitt eget bidrag blev en sockersaltad laxfläta med citron, serverad med kokt dillpotatis, chablissås och med en smörslungad gurka smaksatt med fänkål. Inte så tokigt egentligen med tanke på att jag sällan äter och lagar fisk. Mårtenssons Kök däremot, dom skulle varit med här, det är faktiskt tack vare dom jag äter lite mer fisk än jag gjorde förr och efter den här bloggträffen ska göra mitt bästa för att få in mer fisk i vardagen.

Och så här kan det se ut när 7 matbloggare gått loss och smakat på varandras mat. Det var otroligt roligt att vi tänker så olika rent smakmässigt och det var ingen som gjorde likadant. Ett stort tack till Norska sjömatrådet som ordnat allt. Det var hur kul som helst!

 

10 Thoughts on “STOCKHOLM BLOGGTRÄFF OCH MATLAGNING MED TOM SJÖSTEDT

 1. Vad spännande! Och ja… Stockholm är och förblir för stort för lantisar som mig 🙂

 2. Men så grymt kul!! Och en laxfläta – bra idé!

 3. Spännande! Läste om eventet hos Linda på Matstugan förut och blev avis. Händer så lite sånt i gbg.:(

 4. Vad kul att få vara med om en sådan sak 🙂

 5. Vad trevligt du skriver! Och vilka fina bilder du fick. Det var väldigt trevligt att prata med dig under vår lakskväll och jag kommer titta in på din blogg då och då och även länka till den. Jag skrev ner mitt recept igår kväll och publicerade det idag. Det ska bli spännande att läsa allas recept framöver.
  Med vänliga matglada hälsningar!

 6. Så galet roligt att träffas och laga mat ihop. Stockholm är en fantastisk stad, även om jag inte vill bo där. Jag bodde där ett halvår när jag var ung, men Göteborg passar mig bättre. En liten stad, även om Sofie har rätt i att det inte händer så mycket här.

  Din fläta är ursnygg och jag ska prova att laga den. Kram!

 7. Men åh vad modigt av dig att tävla i matlagning. Det vet jag inte om jag skulle klara av. Och vilken god maträtt du fick till. Skulle vara jättekul om du gör ett inlägg om matfotografering. Finns ju en hel del man skulle vilja förbättra. Förstår att du kan känna av stressen i Stockholm. Det gör jag också när jag har varit iväg några dagar. Men man måste inte stressa med. Det lär man sig också med tiden att inte göra. 🙂

 8. Vilket härlig event, underbart och kul 🙂

 9. Åh, där skulle jag också varit med, men jag fick inte ihop det tidsmässigt. Stockholm ligger aningen för långt bort ibland 🙁 Men ni verkar ha haft det riktigt trevlig allihop.

  • matsafari on juni 19, 2013 at 5:01 e m said:

   åhh vad synd! Det hade varit roligt att ses! Känner igen det där med tiden! Det var knappt jag fick ihop det heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation