Upptäckte att någon hade varit i frysen och rivit och sedan glömt att stänga dörren. Inte vet jag hur länge den hade stått öppen men allt var tinat. Jag tog det säkra före det osäkra och slängde ut det mesta men jag sparade en bit fransyska som jag fick använda min fantasi för att tillaga.
Sommaren börjar nå sitt slut så man får utnyttja varje uppehåll av regn för att stå vid grillen.
GRILLAD FRANSYSKA
1 700 grams bit fransyska
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk havssalt
2 dl valfri marinad
Gör så här: Gnid in hela fransyskan med den pressade vitlöken, gnid in havssaltet och lägg fransyskan på grillen. Det är svårt att säga när det är klar men ca 40 minuters grillning blev ganska lagom för 800 grams bit. Under grillningen penslar man med marinaden ca var 10 minut.
HAJKBOMBER
2 pers
4 potatisar
2 morötter
2 tomater
3 champinjoner
1 gul lök
2 färska jalapenos (färsk chili går också bra)
1 mask olja
Salt peppar
Gör så här: Klyfta potatisarna och morötterna. Dela löken i strimlor. Skiva tomaterna och champinjonerna. Skiva jalapeno eller chilin och lägg sedan allt i poliepaket. Krydda med salt och peppar eller andra kryddor du gillar och ringla sedan lite olja över. Lägg bomberna på grillen och låt ligga i ca 40 minuter.
Till detta drack vi ett riktigt lågprisvin från Spanien men som ändå håller hög kvalité och god smak till en billig peng. 49 kr. En flaska som är bra att ha hemma om man får oväntat besök eller vill ha ett milt sällskapsvin till sällskapsspelet eller ett vin som hjälper dig att lösa världsproblem;-D
Campos de Luz Garnacha (nr 2718) |
|
Land | Spanien |
Distrikt | Cariñena |
Alkoholhalt | 13,5 % |
Färg | Blåröd färg. |
Doft | Kryddig, bärig doft med inslag av mörka bär, vitpeppar och lakrits. |
Smak | Kryddig, bärig smak med inslag av mörka bär, lakrits och vanilj. |
Användning | Serveras vid 16-18°C till rätter av gris- eller lammkött. |
Fyllighet |
Strävhet |
Fruktsyra |
När jag ändåa hade grillen igång och ”bombtema” så passade jag på att göra en efterrättsbomb. Detta lilla knyte går alldeles utmärkt att variera som man vill och man behöver inte lägga paketet på grillen, ugnen går lminst ika bra. Denna dessert är fettsnål,mager och inte alls någon större kaloribomb.
ÄPPELBOMB
2 äpplen
4 krm kanelkrydda
2 kanelstänger
1 msk socker
2 msk flytande honung
1 tesked solroskärnor
1 tesked pumpakärnor
Gör så här: Skiva äpplena i klyftor, du kan ta bort skalet om du vill. Lägg äpplena på en stor bit aluminiumfolie. Krydda med kanelen och sockret över äppelklyftorna. Ringla sedan över honung och strö över solroskärnorna och pumpakärnorna jämnt fördelat över äppleklyftona. Avsluta med att lägga kanelstängerna ovanför äpplena och packa ihop folien till ett litet paket. Låt stå på grillen i ca 20 minuter. Använder du istället ugnen ska du använda 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljyoghurt eller vaniljglass medan äppelklyftona fortfarande är varma.
Lycka till.
kalasfint! ser jättegott ut! och vad fin bloggen har blivit!! snygga bilder och bakgrund! 😀