• Mango är både Indiens och Pakistans nationalfrukt.
  • Skalen på en mango innehåller toxinet urushiol som kan (hos känsliga personer) ge hudutslag.
  • Mango tillhör sumakväxterna och trivs i tropiska och subtropiska klimat.
  • Mango är en stenfrukt.
  • Ett mangoträd kan bli riktigt stort, upp till 40 meter och har en bred trädkrona med tusentals blommor som luktar som liljor.
  • Det finns många olika sorters mango, en del är runda, ovala, njurformade eller päronformade. Fruktens färg kan variera i grön till gröngult, till rött, orange och violett.
  • Mango är mycket rik på vitamin A.
  • En mango bör förvaras mellan 12-16 grader. Bäst är vid 10-14 grader, då kan mangon vara hållbar upp till 2-3 veckor.
  • Mango är väldigt känslig för kylskador men även för tryckskador, värme och uttorkning.
  • Mango är väldigt rik på karoten som är bra för synen, skelettet, huden, slemhinnorna och imunförsvaret.
  • I mango finns även c-vitamin som stärker blodkärlen, huden och skelettet.
  • Det tar ca 3-6 månader för en mangofrukt att mogna.
  • I Idien har mangoträdet odlas i mer än 4000 år!

4 svar till “VISSTE DU DET HÄR OM MANGO?”

  1. Kim skriver:

    …och att mangon har en väldigt kort ”perfekt-mogen-period”. Eller är det bara jag som haft otur? Tycker att ibland hinner man inte blinka förrän den gått från omogen och hård till övermogen och unken? Men hittar man en BRA och FIN mango – då är man in frukthimlen!

  2. Emma skriver:

    Mango är gott…tyvärr är min tunga lite överkänslig så jag kan inte äta den helt rå….ROligt med lite sån här info iaf!

  3. Mycket eller allt visste jag nog 😉 Japp, älskar mango och när vi besöker hemlandet så äter vi många många mangofrukter =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation