• Rödlök är lite mildare än den nära besläktade gula löken.
  • Rödlök gör sig bäst i kall mat, när man steker den blir den brun och ganska ful.
  • Rödlök har troligen funnit  i si så där 3000-5000 år och har antagligen sitt ursprung i centralasien.
  • Glutation är en sort antioxidant som kroppen stimulerar på egen hand, den röda löken hjälper till att producera glutation i kroppen som vi behöver för att rensa levern från cancerframkallande och giftiga ämnen.
  • En del människor gråter när de hackar rödlök, det beror på att den innehåller svavelhaltiga ämnen som får våra ögon att tåras.
  • Det finns vissa tecken och forskning på att människor som äter lök regelbundet ( inte bara rödlök) löper mindre risk att drabbas av minst 9 olika sorts cancer, bland annat bröscancer, prostatacancer och livmorderhalscancer.
  • Rödlök kan användas som färgmedel. Om du kokar ägg med skal från rödlök kommer äggskalet färgas i röda toner.
  • Om du inte vill att rödlök ska smaka så skarpt så kan du låta den ligga i vattenbad någon timme innan servering.
  • En kinesisk studie visar på att rödlök är bra för hjärtat och kan sänka kolesterolet i kroppen vid dagligt intag.
  • I rödlök finns ett ämne som heter quercetin som är en stark antioxidant som är antiinflammatorisk, virushämmande och antibiotiskt.
  • Rödlöken hjälper också kroppen att reglera blodsockervärdet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation