Här kommer den 3 rättersmeny jag lagade till mina vänner när jag fyllde år förra helgen. Jag älskar att laga mat till gäster och det är förbaskat trevligt när man träffas, äter, dricker gott och umgås. Jag kan vara glad och upprymd flera dagar i förväg och överlycklig flera dagar efter om man komponerat en meny som håller hela vägen. Jag missade lite här och där den här gången men jag försöker att inte vara besviken på mig själv för det. Jag tyckte nog att jag var dum som glömde att dekorera soppan med tryffelolja och jag tyckte att köttet blev alldeles för well done, men man lär sig av sina misstag! Det är bara att göra det bättre nästa gång och det var ingen i sällskapet som klagade på maten eller sällskapet så jag ser det som en lyckad kväll!

Grönt fick bli temat för dukningen. Härligt vårigt!

 Till förrätt gjorde jag en kräftbisque och det är värt all den tid det tar att tillaga den här från grunden:) Man kan säkert göra ”fuskiga” varianter och få det att smaka snarlikt och det är absolut inget fel med det. Alla är inte som jag, som tycker det är roligt att stå flera timmar i köket och experimentera, hitta nya vägar och göra gastronomiska resor på fredagskvällarna i min ensamhet. Den här bisquen är gjord helt från grunden, det enda jag inte gjort är att fiskat och kokat kräftorna själv:) Jag delar upp receptet i tre delar så att du kan hoppa över den egna kräftfonden och börja på del 3 där det blir lite enklare och du kan använda din flaska skaldjursfond från affären.

DEL 1 KRÄFTFOND

1 kg skal från kokta kräftor
200 gr kött från kräftorna
1 liter vatten

Gör så här. Skala kräftorna och spara kräftstjärtarna till själva bisquen och några kräftklor att dekorera med senare. Krossa skalen och köttet något och se till att du inte får med inälvor för då kan smaken bli besk.  Låt detta sjuda på spisen under tiden som du myser framför tvn några timmar. Låg värme, och titta till grytan ibland så det inte kokar torrt.

Sila bort kräftorna och du har en härlig smakrik fond!

DEL 2 SOPPA

1 slantad morot
1 slatad palsternacka
1 charlotten lök
1 slantad purjo (enbart det vita)
20  kräftstjärtar
2 dl vitt vin

Gör så här: Stek upp morot, palsternacka, lök och slantad purjo i gryta. När det fått lite gyllene färg häller du på 2 dl av fonden. Hacka kräftstjärtarna något och lägg ner dem i grytan.Låt detta sjuda i ca 1 timme på låg värme. Fyll på med ytterligare 2 dl  av fonden och stormkoka detta tills hälften av vätskan återstår. Sila av grönsakerna och kräftstjärtarna och kör detta i en mixer och häll tillbaka detta i grytan igen, detta gör man för att få ut så mycket som möjligt av alla smaker men det går säkert kanon om man hoppar över det momentet. Fyll på med ytterligare 2 dl av fonden och låt detta sjuda i minst 1 timme till på svag värme. Tilsätt 2 dl vitt vin och leda sjuda på svag värme i ca 1 timme. Sila av grönsakerna och kräftorna ordentligt, det ska bara bli vätska kvar, inga bitar. Detta är grunden till bisquen.

DEL 3 BISQUE

vätskan av del 1& 2
eller 20 kräftstjärtar och 1,5- 2 dl skaldjursfond

4 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 tesked salt
1 tesked soja
1 krm vitpeppar
4 krm paprikapulver
1 msk smör
3 msk tomatpuré

En klick Creme fraiche och några kräftklor vid servering

Gör så här: Koka upp vätskan med alla andra ingredienser utom paprikapulvret. Sänk värmen och låt detta sjuda och tillsätt paprikapulvret. Sjud i ca 1 timme. Soppan ska få en härlig lite rosaröd färg och smaka av hela tiden så du får rätt balans med salt, du kanske behöver tillsätta lite mer av paprikan för att få den fina färgen. Sila sedan av kräftorna från soppan. Att soppan blir slät och fin gör den till en bisque. Häll upp några kräftstjärtar i en skål och häll på med bisquen. Dekorera med kräftklor och servera med en klick creme fraiche i skålen och droppa några droppar tryffelolja. (detta glömde jag!!!).

KRÄFTBIQUE
6 pers

3 Thoughts on “3 RÄTTERSMENY (FÖRRÄTT KRÄFTBISQUE)

  1. Anna tecknar och målar on mars 31, 2011 at 11:12 e m said:

    sv: Tack snälla! :)Åh nu blev jag hungrig, kräftsoppan ser riktigt god ut 🙂

  2. karin on april 1, 2011 at 6:03 e m said:

    åh så gott!

  3. MELI - on april 1, 2011 at 6:46 e m said:

    sv kul, lycka till =)

Lämna ett svar till karin Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation