Ja brysselkål, det är vuxenpoäng, och förra veckan blev vi av med vår” brysselkåls-oskuld” då ingen av oss här hemma har smakat det innan. Antagligen har vi inte smakat det för att det är en sån där maträtt som bara vuxna äter men eftersom vi båda passerat 30 stäcket så fick det vara dags nu! Det var Anki och Håkan som bloggar på Mårtenssons kök  som gjorde mig nyfiken och nu är vi inte längre rädda för brysselkål, det var ju faktiskt jättegott! Och så här gjorde jag för att få brysselkålen så god:

BRYSSELKÅL ( 4 pers)

  • 1 nät färsk brysselkål (ca 500 gr)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 dl hasselnötter
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Gör så här: Skölj brysselkålen och koka den 10 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och dela sedan brysselkålen på mitten. Finhacka vitlöken och lägg den gula löken i vatten en stund. ( Löken får mildare smak då). strimla sedan löken och grov hacka hasselnötterna. Hetta upp en stekpanna med smör och stek sedan alla ingredienser i ca 5 minuter. Salta och peppra och servera sedan till nedanstående recept på helgrillad fläskfile med smak av senap.

HELGRILLAD FLÄSKFILE ( 4 pers)

  • 600 gr fläskfile

MARINAD

  • 1 dl matolja
  • 2 teskedar dijonsenap
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och peppar

Gör så här: Putsa fläskfilen och stek den i en stekpanna så den får färg runt om. Lägg sedan fläskfilen i ett foliepaket och blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Börja med att lägg senap i en skål pressa ner en vitlöksklyfta och strila sedan sakta ner matoljan i senapsblandningen och rör om. Pensla sedan hela fläskfilen med marinaden och ugnsgrilla i 225 grader i ca 30 minuter. Använd gärna skyn till att göra sås.

LYCKA TILL!

12 Thoughts on “BRYSSELKÅL OCH HELGRILLAD FLÄSKFILE

  1. Brysselkål gillas hos oss.

    Av misstag har jag faktiskt stuvat de små rackarna en gång:) Det råkade bara bli så när vi höll på att bygga nytt kök och inte hade någon belysning kvar värd namnet. Jag skulle göra stuvad spenat men i mörkret som rådde upptäckte jag alltför sent att det var brysselkål som jag hällde ner i kastrullen och inte spenat. Det gick att äta brysselkålstuvning… det är ingenting jag rekommenderar…

    • matsafari on februari 1, 2012 at 10:25 f m said:

      Hihi jag kan se det framför mig hur du fumlar i mörkret efter spenaten ;-D jag är inte alls så förtjust i stuvningar överhuvudtaget förutm svampstuvning då förståss…

  2. Jaqueline on februari 1, 2012 at 10:30 f m said:

    Hejsan
    Tänkte att du som är intresserad av matlagning och bakning kanske också är intresserad av att ha dina torra varor i väldigt bra och snygga burkar.
    Se burkarna på http://www.bkgtrade.com
    Soliga hälsningar från Jaqueline

  3. Tack för titten på min blogg. Uppskattar verkligen det…;o)

  4. Där ser du, det är så gott. Kul att du provade och att vi kunde hjälpa till med just den oskulden:)

  5. det är alltså tre år kvar tills jag börjar gilla brysselkål alltså, kan vara bra att veta så att man är förberedd när dagen kommer 🙂

  6. ÅHÅ! Grattis till att oskulden flög iväg – brysselkål är nämligen bland det bästa jag vet! Äter det som godis – sedan barnsben (jag åt oliver också; så lite konstig var jag nog ändå…) <3

    • matsafari on februari 1, 2012 at 10:02 e m said:

      Ja oliver óch brysselkål var då rakt ingenting jag vågade stoppa i mig när jag var liten:) Då skulle det bara vara köttbullar och makaroner;-D

  7. Sv: Tack för omtanken. Fruktansvärt hur sånt kan hända.
    Ha en bra dag!!

  8. ÅH brysselkål som är så gott, detta måste jag prova någon gång! 🙂

Lämna ett svar till matsafari Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation