Nu får vi skärpa oss med alla sötsaker, för nu har det varit alldeles för mycket kakor och cupcakes här på bloggen. Över till riktigt matlagning.
Idag bjuder jag på härlig grekisk moussaka.
Två gånger har jag varit på semester i Grekland och vid varje litet gatuhörn kan man traska in på någon hemtrevlig taverna och äta inhemsk moussaka eller den annars så obligatoriska grekiska salladen.  Idag förvandlades mitt kök till en sån där hemtrevlig taverna och jag kan nästan svära på att Decibel jamade på grekiska när färsen plockades fram:)
MOUSSAKA ( 4 pers)
Fyllning:
  • 2 auberginer
  • 2 gula lökar
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl tomatpure
  • 1 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 gr färs ( lamm eller köttfärs)
Sås:
  • 3 dl turkisk yogurt
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl riven ost
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här: Börja med att skiva aubergine och lök. Auberginen ska saltas och läggas i ett durkslag i 30 minuter med lite salt ovanpå så den vattnas ur.När auberginen är urvattnad steker du upp den i olivolja så den får gyllene färg. ta upp den ur stekpannan och lägg på ett fat
tills vidare. Blanda 1 dl tomatpuré med1 dl vatten i en skål och pressa ner en vitlöksklyfta, detta skall sedan ner i färsen när den är
stekt.Stek sedan upp löken tills den fått lite färg och tillsätt även färsen. Stek tills färsen är genomstekt och häll då på med
tomatpuréblandningen.Gör såsen genom att koka upp yougurt tillsamans med en pressad vitlöksklyfta och  2 ägg, tillsätt under kokning vetemjölet och den rivna osten och när såsen fått bra tjocklek kan du dra av kastrullen från plattan .Lägg hälften av  auberginen i botten på en smord ugnsform och slå sedan på med färsen. Lägg resten av auberginerna ovanpå färsen och häll sedan över såsen och bred ut den så den täcker hela gratängen.Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter i 200 grader. Får moussakan för mycket färg kan du täcka formen med folie. Servera med en sallad och lite oliver.

15 Thoughts on “MOUSSAKA

  1. Men så gott!
    Jag brukar göra en vegetarisk variant, men godast är den ju såklart i Grekland!
    Fast man får ju försöka så gott det går att återskapa de kära semesterminnena vilket du verkar ha lyckats med 🙂

    • matsafari on mars 21, 2012 at 6:14 e m said:

      Ja maten är alltid godare där den från början härstammar. Jag tyckte jag lyckades ganska bra med smakerba men kanske utseende blev mindre bra men det är ju insidan som räknas sägs det;)

  2. Moussaka är en underskattad maträtt, ska ta mig i kragen och laga det någon dag, är ju dessutom gjort på sådant som jag näsan alltid har hemma 🙂

  3. Åh! Alldeles för länge sen jag gjorde moussaka inser jag. Bra recept med yoghurt istället för bechamel (latmasken i mig har talat;-)!

    ha den fin kväll!

    • matsafari on mars 21, 2012 at 8:10 e m said:

      Jag är också en talmask:) sen gillar jag den syrligheten som yoghurt tillför:) Bechamel är gott i vanlig lasagne men i moussaka vill jag hellre ha yoghurt!

  4. Mycket gott, men för vår del är det något nytt att ha en yoghurtsås i, härligt med nya idéer!

  5. Kan man få för mycket av kakor och cupcakes?? Men moussaka är minsann inte fel heller. Har inte testat med yoghurt sås men det ska jag göra nästa gång. Ett litet tips är att ta i lite lite kanel i köttfärsröran, blir jättegott och extra mycket greksmak.

  6. Vilken härlig blogg du har! Moussaka är så gott,det var längesen jag åt. Ska testa med yoghurt i för det har jag inte smakat.

  7. Aldrig ätit moussaka,men fan va gott det ser ut,måste testa faktiskt detta

    • matsafari on mars 22, 2012 at 7:52 e m said:

      Men jösses, då har du missat något! Ställ dig genast vis sprisen och koka ihop det här 😉 Du kommer inte ångra dig:)

  8. Åh, vad gott det lät med lite nyttig mat! Det var evigheter sen jag åt moussaka.
    Ha en trevlig helg!:)

    Tack, snälla!

Lämna ett svar till Tina Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation