I helgen festade vi till det med en trerätters, jag och karln i huset. Vi firade väl egentligen inget speciellt utan jag hade faktiskt förlorat ett vad där forloraren fick stå för en god måltid. Första rätten av tre kommer idag, nämnligen förrätten. En härlig tonfiskkotlett lagt på en spenadbädd. Vi passade på att dricka upp vinet som vi fick i våras då vi hade fint besök från Frankrike, ni minns väl ” worlds largest masturbations-stone” som finns för allmän beskådning här i norra Småland. Vinet finns inte på systembolaget, men det kommer väl från någon fin liten vingård någonstans i det där konstnärstäta baguettelandet där basker hägrar mer än keps. All text stod på franska och jag som knappt kan engelska…kunde endast urskilja att det var ett vitt vin…Jag menar… det är ju inte så svårt att skilja rödvin och vitvin genom att titta på färgen…Om man nu inte är blind förstås! Gör den här rätten hörrni, det här blev riktigt riktigt gott! Ja till och med jävligt gott om jag nu får använda svärord…Och det får jag ju!

TONFISKKOTLETT PÅ SPENADBÄDD MED SENAPSVINÄGRETTE ( 2 pers)

Vinägrette:

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk provencaliska kryddor ( finns i liten fykantig box i frysdisken)
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 nypa salt

Tonfisk:

  • 1 tonfiskkotlett
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk timjan ( bara bladen, inte stjälk)
  • rikligt med smör till stekning

Garnering:

  • 2 nävar bladspenat
  • 2 msk flagad rostad mandel
  • 4 coctailtomater (som fått ett dopp i kokande saltat vatten och sedan blivit kvartade med kniv)

Gör så här: Blanda ihop vinägretten genom att blanda senap med pressad vitlök, provenkaliska kryddor, vitvinsvinäger och rapsolja. Rör om med gaffel och smaksätt med salt och peppar. Lägg bladspenaten på en tallrik och koka sedan upp saltat vatten där coctailtyomaterna får ta sig ett snabbt bad. Kvarta dem och strö tomatkvartar runt om bladspenaten. Hetta upp rikkigt med smör i en stekpanna, släng ner en pressad vitlök och timjan i smöret och låt sedan tonfiskkotletten steka i detta väldigt kort. Det räcker med knappt 1 minut per sida, och ös hela tiden smöret över kotletten med en sked. Tag upp kotletten och lägg den på ett skärbräda för att svalna något. Skär sedan upp tonisken i mindre skivor och lägg ca 3 skivor per tallrik ovanpå spenadbladen. Strö flagad och torrrostad mandel över hela tallriken. Avsluta med att ringla över vinägretten.

 Servera genast!

Och så lite kattbilder måste vi ju få med….

De utvecklas verkligen så olika de där små liven. Det verkar som om att de blir långhåriga båda två fast de har olika päls… Den ena har mer långt och rakt hår och den andra mer puffigt och lurvigt. Conan är en riktigt liten piphals, som bara vill var med sin mamma och han har redan öppnat ögonen. Robocop är en bjässe, väger mycket mer än sin bror och bryr sig inte så mycket om sin omgivning, låter oss klappa och lyfta utan att protestera, kryper supersnabbt och pinnar gärna iväg på egna ben. Än bär inte benen och de ligger mest i sitt bo men om två veckor eller så…Då är det nog annat. Och det är helt okej att vara katt-mormor! Jag känner mig inte gammal på något sätt och jag kan knappt slita mig ifrån dessa små bollar! Tänk vilken jul vi kommer att ha här på Storgatan. Forhoppningsvis inte en KATT-astrofal helg:)

 

10 Thoughts on “TONFISKKOTLETT PÅ SPENATBÄDD MED SENAPSVINÄGRETTE, EN FÖRTRÄFFLIG FÖRRÄTT

  1. Såg riktigt gott ut….jag har faktiskt aldrig ätit färsk tonfisk, vi äter nästan bara den fisk vi fiskar själv men måste nog ge mig på o testa tonfisken. Söta småkissar du hade!!

  2. Jag har aldrig heller ätit färsk tonfisk, jag antar att det inte smakar som den på burk!!! Men det verkar vara en god förrätt.
    När det är jul och man har småkisar kan vara ”kul”. Granen är ju väldigt intressant!!!

    • matsafari on november 15, 2012 at 9:51 f m said:

      Nej det smakar inte som den på burken, utan snarare åt kött hållet faktiskt.
      Julgran kanske vi hoppar över i år just på av de små;)

  3. Haha, ska skicka iväg ett par scones till dig nästa gång jag bakar dom! Smarrigt värre. 😉 Vilken fin blogg du har och vilken söt kisse! 🙂

  4. Vinägrette, mums! Ja, det får vi väl hoppas att ni inte får en sådan julhelg! 😉

  5. Asså hur ska jag hinna med att laga allt gott som finns på denna sida????????? måste nog ta semester i 14 dar´;) puss och kram till bästaste Ann.Sofi för den du var och för den du är och för att du lagar så jäkligt god MAT 🙂 <3

    • matsafari on november 16, 2012 at 12:57 e m said:

      Ja alternativt får jag väl laga en extra portion till dig varje dag och ta med till jobbet;)
      OCH STOR PUSS Å KRAM till dig för att du är den du är! Du skulle bara veta hur mycket du gjort för mig!

Lämna ett svar till Madde Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation