Bröd ingår inte i min vardagliga kost men till soppa och när det är något speciellt brukar jag unna mig trots att min tarm alltid går i ide och typ somnar ( läs förstoppning)  när det kommer till grejer som innehåller vetemjöl. Jag kan intyga att man blir inte speciellt lycklig av en förstoppning…Nej inte det minsta faktiskt. Den senaste tiden har det ätits alldeles för mycket bröd och det har gåtts alldeles för lite på toaletten så idag fick jag vackert knalla in på apoteket för att köpa något hjälpmedel mot mitt ilskna tvärstopp. Som alltid, på det trevliga apoteket, kom det fram en expedit som undrade om jag behövde hjälp.  Och som vanligt kläcker jag ur mig ett  icke hög-intelligent svar med lika dumma tillhörande gester: ” Ja, jag behöver en rejäl smäll i brallan ( pekar mot rumpan)….Som nyårsafton typ…En jäkla smäll, gärna fler… Jag vill att det ska bli tomt från början till slut!( gestikulerar med båda armarna i hukad ställning i nedåtgående riktning från midjan och nedåt och formar ena handen till en tarm) Det är liksom tvärstopp därinne. Jag vill att det ska bli ett eko. Att allt följer med ut”. Hon bara log, tog fram ett paket tabletter som absolut skulle hjälpa och önskade mig lycka till på det där professionella sätt som bara apoteks-personal kan. Nu sitter jag här med tabletter i magen och väntar på det stora ”dunderbraket”. Om du lyssnar noga  så kan du nog kanske höra den hem till dig! Wish me luck!

Inget mer torparbröd till mig tack men du kanske vill ha receptet?

TORPARBRÖD ( 1 limpa)hembakatbröd

25 gr jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja

1 dl durumvetemjöl

7 dl vetemjöl special

1 tsk salt

1 tsk sockerbröd

Gör så här: Smula jästen ner i en bunke. Slå ljummet vatten ovanpå och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt oljan, salt och socker. Sikta sedan ner mjölet under omrörning. Knåda ihop till en smidig deg. Ställ in i kylen i minst 12 timmar för kalljäsning. Tag fram degen i rumstemperatur och knåda ihop degen igen med hjälp av lite mjöl ( i liten näve). Forma till en limpa och skär små snitt i (valfritt) degen. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk och grädda sedan brödet i 15 minuter i 200 grader. Själv slog jag på varmluften sista 7 minuterna av gräddningen för att få lite krispig yta.

image

Idag vill jag tipsa om Supplement store. Det är hög tid att börja tänka på bikinisäsongen. Och om du tänker hård träning så kan du behöva hjälp.

//

Ann-Sofi

7 Thoughts on “TORPARBRÖD

  1. Låt bli torparbrödet du!! Känner alltför väl igen mig från tiden innan jag övergick till glutenfritt. De gånger jag nu av misstag fått i mig det blir det tvärstopp igen. Har du kollat om du är glutenintolerant? Eftersom förstoppning inte är det vanligaste symptomet missar man ibland den diagnosen.

  2. Brödet ser gott, men inte trevligt om det inte passar dig. Hoppas tabletterna hjälper.

  3. Vilket härligt bröd och jättefina bilder. Ja, det passar ju inte alla… tvärstopp låter inte trevligt alls.

  4. vilket fint bröd, ser hur knaprigt o gott som helst

  5. Haha…det där med magar och avföringskonsistens pratar vi väldigt lite om. Såg ett barnprogram om det igår som var väldigt intressant. Problem med magen har jag tack och lov inte på det sättet. Äter inte jättemycket bröd men när jag väl gör det får det gärna vara gott!

  6. Haha du är galen! Men du, det är ju inte bra alls egentligen. Jag tror du ska kolla om du är glutenintolerant, som Kjersti säger. Oavsett om det är glutenintolerans eller något annat är ju tvärstopp i systemet aldrig nyttigt! Men fibrer (inte bröd då, hehe) eller kanske mindre fibrer, rentav? Alla magar funkar olika!

  7. Lycka till gumman, jag vet PRECIS vad du menar, och jag kan rekommendera psylliumfrön till nästa gång 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation