Det är bara någon vecka kvar tills bondsyrenen står i full blom här i trädgården, det är då man ska plocka och göra syrensaft. Psssst… syrensaft kan man sedan göra syrenmojito på, men den informationen måste man vara 20 år år för att ta till sig.

Visst är det häftigt att det finns mängder med saker runt omkring oss som faktiskt går att äta. Visste du exempelvis att hägg är också ätbar? Är du en av de lyckliga som har hägg hemma så vill jag tipsa om min favvobloggkollega Helenas recept på häggsaft som låter helt magisk.

Så, ja mina vänner, ut och plocka syren och hägg nu! Så vi kan skåla i mojito i sommar. För du har väl ändå ingenting anat för dig?

SYRENSAFT 2 liter 🌸

40 blomklasar av lila eller vit bondsyren

1 ekologisk citron

1 liter socker

1 påse citronsyra

2 liter vatten

Gör så här: Gör så här: Plocka av själva syrenblomman från klasen. Rensa blommorna från småkryp och skölj dem i vatten. Koka upp vatten. Rör ner socker och citronsyra och rör tills sockret och citronsyran har löst sig. Låt sockerblandningen svalna. Skiva citronen. Lägg i citron och syrenblommor. Ställ in kastrullen i kylen i ca fem dagar. Sila sedan av blommor och citron i en saftsil två ggr. Tappa upp saften på rengjorda flaskor. Saften går bra att frysa. Blandas sedan med vatten.

Allt gott!❤

 

För några helger sedan besökte vi Blaxhult som ligger 1,5 mil öster om Hultsfred (förbi Vena). Där ligger både gravar och en gammal fornborg från järnåldern. Gravarna däremot är mycket äldre…sten- eller bronsålder faktiskt. Vilket är så sjukt jäkla länge sen.

Området är utmärkt med färgade pinnar så man inte kommer på villovägar, vilket är bra för någon som mig som ofta kliver rakt ut i skogen när jag ser något som fångar intresset.

Mitt emot gravarna finner ni fornborgen på sin stora kulle. Lika fin beskåda nerifrån som när man har kommit upp på dess topp. Vill du se fina vyer rekommenderar jag verkligen att knata upp. 

Det är väldigt häftigt när man tänker att det en gång levde människor här som inte hade vare sig wifi, smågodis eller Budapestbakelser.  När jag tänker efter så kanske det är någon som bor där i Blaxhult som fortfarande inte har wifi, äter smågodis eller för den delen har provat Budapeststubbe. Hur som helst…Jag kan jag verkligen rekommendera att prova det, för det blev faktiskt extra gott med en Budapeststubbe på en hård sten i skogarna kring Blaxhult faktiskt.

Titta vilken lyxig ”mumsare” som sitter på en hård sten och smaskar. Fika eller inte… Åk dit och provsitt stenen åtminstone 🙂 Och du, glöm inte att plocka upp ditt skräp! Var jag än åker på utflykt så måste jag alltid städa efter någon annan. Fy skäms för att skräpa ner!

Länstyrelsen skriver kort om Blaxhult  

 

Ni grönskar det rejält och det finns massor med saker som växer nu som faktiskt går att äta. Kirskål till exempel. Kirskålen som alla hatar och gör allt för att bekämpa är en riktig godsak som kan användas lite som spenat. God i paj, sallad och som i receptet nedan kirskålspesto.

Pesto på kirskål ( 1 burk)

1 större durkslag med nyplockad kirskål

1 knippe gräslök

1 vitlöksklyfta ( pressad)

3 msk pinjenötter

2 rejäla nypor med salt

1,5-2 dl olivolja

Gör så här: Koka upp lite vatten och släng ner kirskålen där och låt den blanchera några minuter. Rosta pinjenötterna i torr panna under tiden. Lägg sedan alla ingredienser i en matberedare, blender eller liknande och kör tills du får en smetig konsistens. Förvaras i kylen, klarar sig någon vecka eller två och kan användas till ALLT!

Ha en skön lördag!

Grillsäsongen är på ingång. Dina godaste tillbehör från förra året är kanske på ”utgång” och du vill ha ny inspiration att testa något nytt. Du har säkert pickar rödlök och vet hur ”in-i-bängen-gott” det blir! Men pickla rabarber… Hur gör man och vad har man det till? Ja, antingen serverar du det bara som det är, till grillat eller så blandar du ner lite i en god sallad. Här kommer receptet 🙂

Picklad rabarber (1 mindre burk)

Ingredienser:

2 dl vatten

1 dl strösocker

1 krm salt

1 dl ättiksprit 12%

Gör så här: Skala och skär rabarbern i stavar. Skär stavarna tunt på längden (gärna med mandolin) Koka upp vatten, socker och salt. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ättikssprit. Lägg ner rabarbern i en burk och häll över lagen. All rabarber ska ligga under ytan. Sätt på lock och låt stå i minst ett dygn före servering. Förvara rabarbern i kylen.

Allt gott!

K R A M