Cassava är en rotfrukt som växer i Afrika och tropiska delar i Sydamerika. Cassava är roten av ett träd som kan bli upp till 5 meter högt. Cassavan kan jämföras lite som potatisen fast den har dubbelt så mycket fiberinnehåll och mycket högre kaliumhalt än potatisknölen. Cassava är brun i färgen och kan bli hela 2 meter lång och väga upp till 10 kg. Den har många användningsområden och man kan använda den som grönsak i rätter, den kan malas och rivas till mjöl, man kan skiva den och fritera. Cassava måste alltid tillagas eftersom den innehåller blåsyra som är giftigt. Blåsyran försvinner vid kokning eller stekning.
CASSAVABULLAR
2 pers
1 mindre Cassava
3 ägg
1 dl hackad koriander
1 tsk salt
2 dl ströbröd
2 krm vitlökskrydda
Gör så här: Skala cassavan som du skalar morötter eller potatis. Riv sedan ner cassavan i ett rivjärn. Blanda cassavan med koriander. Blanda i ägg, salt vitlökskryddan och ströbröd och låt stå och svälla i ca 20 minuter. Sen är det bara forma smeten till bullar och steka i stekpannan ca 3 minuter på varje sida. Passar bra till alla typer av kött.
400 gr hel fläskytterfile
1 påse santa maria marinad med smak rödvin
Gör så här: Pensla hela filebiten och lägg den i en ugnsform. Låt ytterfilen stå i ugnen i 220 grader i 15 minuter, då kan du ta ut den och pensla igen med marinaden. Ställ tillbaka ytterfilen i ugnen och låt stå 10 minuter. Efter 10 minuter tar du ut den igen och penslar med marinaden en sista gång. Låt stå i ugnen ytterligare 5 minuter sen är den färdig för att skivas i tunna skivor.