Gott nytt år till alla läsare och jag hoppas att år 2011 medför nya utmaningar och nya möjligheter för er alla. Här kommer vår nyårsmeny och bilder på min omsorgsfulla dukning. Har du något nyårslöfte? Jag själv kunde inte komma på något bra nyårslöfte i år.

Dukningen gick i silver och vitt i år och för att få extra stämningen satte jag en vit ljusslinga i mitten som gick längs hela bordet. Detta gjorde att vi inte behövde använda takbelysningen och höjde mysfaktorn rejält. Tallrikarna kommer från Rörstrand och porslinsserien heter Sunborn en vacker stilfull svensk servis som jag har samlat på i många år. Namnskyltarna hittar du att skriva ut på ICA och sen är det bara att öva på den vackra handstilen.

Till välkomstdrink valde jag ett mousserande vitt vin som heter Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut ( Artikel nr 7425) och den blandade vi ut till hälften med alkoholfri cider, lite pressad lime och färska hallon. För höja nyårstämningen knöt jag fast silverglitter kring foten på glasen.

Till förrätt serverades enkla Sparrisbuketter med bacon och en kokos/citronsås. En rätt som är väldigt god och enkel att göra. Man behöver inte avancera till det, man ska kunna njuta med sina gäster och inte bara stå i köket hela kvällen.


SPARRISBUKETTER
1 pers

5 sparrisar
2 skivor bacon
salt peppar 
olivolja

SÅS

1 burk creme fraiche
saft från 1/2 citron
kött från 1/2 citron
1 krm svartpeppar 
1 krm salt
1 msk kokosflingor


Till varmrätt lagade jag lammracks på rotfruktsbädd och rödvinssås.Det är viktigt att lammet får ligga i marinad minst ett dygn för att få köttet mört och smakrikt så det gäller att man har lite framförhållning och planerar lite om man ska laga den här rätten.


LAMMRACKS PÅ ROTFRUKTSBÄDD

 




MARINAD

3 pressade vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 msk soja
3 krm torkad rosmarin
2 krm färsk persilja
salt och svartpeppar 




Lammracks ska inte var inne i ugnen mer än ca 20 minuter och du kan med fördel steka upp lammet i en stekpannan innan för att få en fin yta på köttet.En äkta fetost brevid köttet blev en trevlig smaksensation. Gästerna njöt till fullo och jag blev överöst med beröm. Köttet blev verkligen lyckat och det tack vare marinaden, en gnutta magkänsla och en stektermometer.



 Till efterrätt serverade jag en hemmagjord vaniljglass med friterad brieost och varm hallonkompott.

HEMMAGJORD VANILJGLASS 
4 pers

2 äggulor
4 msk florsocker
1 tesked vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång

Gör så här: Blanda äggulor med florsocker och vaniljsocker i en bunke ett par minuter. Vispa grädden för sig tillsammans med fröna från vaniljstången tills det fått en fin konsistens. Grädden ska inte vara för hård eller för lös. Blanda sedan äggblandningen och grädden och häll upp i formar eller portionsskålar och låt stå i frysen 5 timmar. Täck glassen med plastfolie.


FRITERAD BRIEOST

 

2 ägg
ströbröd

Gör så här: Skär upp brieosten i så många bitar som du har gäster. Doppa osten i vispat ägg och rulla osten i ströbröd. Detta kan du göra 2 ggr på varje ostbit och sedan lägger du osten i en kastrull med olja och låter osten koka tills den fått en fin gyllene färg.

HALLONKOMPOTT 

250 gr frysta hallon

4 msk florsocker

Gör så här: Koka upp de frysta hallonen i en kastrull, tillsätt florsocker och rör om. Enkelt, gott och vackert.

Efterrätten och kaffet serverades i Hackefors servis viol från porslinsfabriken i Lidköping, servisen tas inte fram så ofta men nu tog vi tillfället i akt.

Vi skålade in tolvslaget med Christian Audigier Champagne från Frankrike , denna flaska finns inte längre i systembolaget sortiment och är tyvärr slutsåld. Endast ca 70 flaskor  fanns till försäljning i Sverige med en prislapp på ca 550 kr , champagnen beskrivs så här; 
Christian Audigier Brut 1er Cru är gjord på 25% Chardonnay, 25% Pinot Noir och 50% Pinot Meunier, vinet ligger drygt fyra år på sin jästfällning har en elegant och fin mousse, stilen är sprudlande och fräsch med frisk citrus och inslag av både honung, mandelmassa och en svag brödighet.

GOTT NYTT ÅR KÄRA LÄSARE!!!
Hoppas ni får ett fint år 2011.

2 Thoughts on “NYÅRSAFTON 2010

  1. Helena S on januari 7, 2011 at 11:42 f m said:

    Vilken jättefin nyårsmeny! Lammracksen ser jättegoda ut!

  2. Ann-Sofi on januari 8, 2011 at 2:09 e m said:

    Tack Helena, vi åt av lammracksen så det sjöng melodier av njutning. Fantastiskt gott var det och påminde oss om en sommar i Grekland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation