Camembert, den ljuvliga vitmögelosten från Normandie!! Och det är just dessert av den där franska osten som jag tänker bjuda på idag. Inget märkvärdigt, inget avancerat och heller egentligen inte ” fancy dancy ” …Bara gott, läckert och smakfullt. Precis så där lagom puttenuttigt och ompysslat på tallriken. Det är heller inte dumt att njuta av en camembert bara som den är men ibland vill man lite mer och då passar kanske någon av dessa desserter? Den första…En friterad liten melodi av harmoni eller kanske en tuffare och rockig variant med en skvätt rivig Jack Daniels?
- 2 bitar av en camembert ( så stora eller små som du själv vill)
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2-3 dl rapsolja
Gör så här: Knäck ett ägg i en skål. Rör om ägget med en gaffel lite hastigt. Dränk ostbitarna i ägget. Häll upp ströbröd på en lämplig tallrik och rulla osten i ströbrödet. Gör om samma procedur en gång till. Dvs. dränk osten ytterligare en gång i ägget rulla ännu en gång i ströbröd. Hetta upp oljan i en mindre kastrull på hög värme. Lägg i osten och låt osten friteras i ca 1-2 minuter på varje sida. Servera osten till någon god sylt och kanske en glasskula.
Eller gör den här varianten!
UGNSBAKAD CAMEMBERT MED EN STÄNKARE ( 2 pers)
- 2 bitar camembert ( valfri storlek)
- 1 dl blandade nötter/frukt ( själv använde jag naturgodis på lösvikt och plockade mina favoriter)
- 2 stänkare av jack Daniels whisky
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. dela osten som om det vore ett hamburgebröd. Alltså på mitten så det blir en botten och ett lock. Lägg botten på varsin bit ugnsfolie. Fördela hälften av nöt och fruktblandningen på varje ostbit.Lägg på locket, trä gärna en pinne i osten om locket inte vill ligga kvar. Stänk några droppar Jack daniels i varje ugnsfoliepaket. Knyckla ihop folien och ställ in dessa i ugnen i ca 10 minuter. Klart att servera.
Och som ni ser så går jag ” all in” med t-shirt och allt när denna dessert preparerades. Se så snyggt och proffsigt jag håller handen på höften för att liksom få igång skvättet…haha. Det var t-shirten som inspirerade till den här efterrätten dessutom. Hade det inte varit för den så hade jag aldrig kommit på att skvätta sprit på osten. Det blev jättegott!
Decibel har verkligen dålig timing, här saboterar hon kvällens romantiska middag genom att ligga under bordsduken och bitas varje gång min hand rörde sig. Lätt att njuta då! Skit-katt!
Ha nu ett riktigt fint veckoslut!
Du har ju lyckats igen, vilken matoutfit!! Jag tycker du ska ska köra det oftare, varför inte veckans matoutfit.Jag erkänner glatt att jag är svag för friterad camembert med hjortronsylt, mums!
Du är icke dum du! Whiskey och ost alltså..? Jamen, whiskeycheddar kan ju vara det godaste som finns. Nu framöver förväntar jag mig att du matchar klädseln efter varje rätt du bloggar om. Ja?
Åh herreG så gott det ser ut:) jag älskar ost i alla former…
Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Panerade och fritterad dessertost är så grymt gott. Vi har testat lite olika ostar och alla blir lika goda. Ja, blåmögel har jag inte testat…
Decibel är ju bara sötast. Klart hon vill vara med på ett hörn.
åh va lyxigt det ser ut och ändå verkar de va så lätt.Ja du är ett proffs på de där.
matchar tröjan och efterrrätten,klockrent ju
Älskar camembert och har testat den ugnsbakad men ej friterad. Låter dock riktigt gott! Friterade mozzarellasticks har jag testat när vi varit ute och ätit, gott det med. Önskar dig en fin lördag!
Ost är gott men min mage protesterar. Ibland vinner jag, ibland magen. Min man är osttokig och skulle älska whiskyvarianten. Jag får hålla på den och ta till den nån gång när han behöver blidkas…
Ha en go söndag!
ÅH så gott, camembert är ju en otroligt god dessert! Gärna med en liten klick glass också 😀
Men ÅH vad himla gott det ser ut!
Nu vet jag vad jag ska bjuda maken på för dessert i helgen.
Tack!
Lena från make Ahead food
MIna föräldrar brukade lyxa till det med friterad camembert och hjortronsylt ibland när jag var liten. Har själv aldrig testat, men för ett tag sedan funderade jag faktiskt på om jag ska köpa en en bit ost och testa, det verkar ju ändå bra nog gott. 😉