En förrätts huvuduppgift är att reta smaklökarna lite innan varmrätten och ska få dina gäster att vilja äta mer. En förrätt ska därför inte vara i någon stor portion och helst inte innehålla för komplicerade smaker och ju enklare den är desto bättre blir det både för dig och för gästen.
Förrätter jag gjort 2010 och lagt upp i på MATSAFARI samlar jag nu i ett och samma inlägg och tillägnar till min vän Emelie.
LUFTTORKAD SKINKA MED MELON |
Luftorkad skinka med melon är en läskande, fräsch och lätt förrätt där du behöver lufttorkad skinka, melon och ruccolasallad och några stänk olivolja. När jag har gjort den här förrätten har jag gjort den på en enda stor tallrik så alla får förse sig själv på sin tallrik. Du sparar då plats i köket.
TOMATSALLAD MED PARMA OCH MOZARELLA |
Den här förrätten är också väldigt lätt och fräsch med fina smaker. Till detta behöver du tomater, mozarellaost, röd lök och parmaskinka och en skvätt olja.
LAXVÅFFLA MED GRÄDDFIL |
Den här förrätten är smaskig och retar hungern ordentligt. En hel våffla är alldeles för mycket att servera, det räcker gott och väl att dela våfflan i så många delar ditt våffeljärn gör hjärtan. Du kan även byta ut våfflan till rivna råstekta potatiskakor och toppa med rökt lax, gräddfil, hackad lök och rom. Potatiskakor gör du enkelt genom att du river ner potatis och lägger en hög i stekpannan som du plattar till och steker knaprig.
RÄKCOCTAIL |
Räkcoctail är en vinnare bland förrätterna och den hittar du nästan i alla menyer på restaurangerna men om du vill bryta lite mot den traditionella räkcoctailen så gör en coctail med tärnad mango,tärnad advokado, färsk hackad koriander och räkor som du häller sweet chilisås över. Det söta mot hettan blir en fin smaksensation. Du kan byta ut räkorna mot kräftstjärtar.
Andra fina förrätter som jag någon gång vill göra eller har gjort och inte lagt upp på MATSAFARI är bland annat:
VÄSTERBOTTENPAJ ( gör pajerna i muffinsformar och servera med en klick gräddfil och hackad gräslök.)
GETOSTTOAST
RÄKSNITTAR ( räkorna kan bytas ut till rökt hackad skinka och göra större portioner än Matkirurgernas)
Lycka till!