Jag hittade en fläderbuske ca 50 meter från mitt hus bara så där av en slump. Ganska roligt eftersom jag nnågra timmar innan jag hittade busken pratat med mamma i telefonen och beklagat mig över att jag inte hittat någon fläder och att jag inte visste riktigt var jag skulle leta. Helt plötsligt stod busken där framför mig samma dag på ett ställe jag går förbi varje dag.Smultron och fläder fick det bli av saften, då det nu växer massor med smultron. Det kan vara världens godaste bär. Och visst låter det som en underbar kombination!
40 klasar fläderblommor
4 dl smultron ( kokas upp med 1 dl vatten och 1 dl socker)
1 pressad lime
8 dl socker
50 gram vinsyra
1,5 liter kokande vatten
Gör så här: Rensa blommor och bär från småkryp och skölj dem väl i kallt vatten. Smultronen lägger du i en kastrull med vatten och socker och låter det koka upp. Mosa smultronen så alla smaker frigörs. Blanda blommor, de mosade bären, saft från en pressad lime i en rostfri bunke. Häll på med socker och vinsyra och slå sedan på det kokande vattnet. Rör om i saften och låt den svalna. Förvara den sedan i kylen i ca 5 dagar och rör om minst en gång varje dag. Sila sedan saften genom en saftsil på femte dagen. Häll upp i pantflaskor och lägg in i frysen så får saften längre hållbarhet.
Ett tips är att blanda saften i bubbelvatten istället för kranvatten. Jag tänker bjuda mina gäster på midsommar på fläder och smultronbål.
Åhh vad gott med fläder/ smultronsaft! Kanske jag ska ta och köpa mej en fläderbuske att ha på tomten…SV:Det var faktiskt väldigt rätt att göra. Jag ska göra fler i helgen o tänkte då ta massa bilder under tiden för att visa hur man gör 😀
Så gott det låter med fläder och smultronsaft
Hejsan Ann-Sofi! Förlåt för dröjsmålet. Jag tänkte posta den i onsdags men hann inte. Är just nu i Umeå men kommer hem på Tisdag. Lovar att posta den direkt då. Förlåt för dröjsmålet!Ha en trevlig dag!