Jag tänkte samla ihop några läckra måltider i ett och samma inlägg för att inspirera till en välsmakande nyårmenyn. Här kommer en  ”spara-variant” som passar den tighta plånboken nu så här i finanskrisiga tider och en ”slösa-meny” till den som vill ta sig råd att lyxa.

Till förrätt kan man i en ” sparameny” göra en sparrisbukett med bacon, en enkel liten grej som du lätt gör i ugnen.

FÖRRÄTT: BACONLINDAD SPARRISBUKETT MED CITRONCREME
4 pers
16 färska sparris
8 skivor bacon
2 dl creme friache
1/2 citron saften
1/2 citron köttet
1 krm svartpeppar
1 krm salt
Gör så här: Fördela 4 sparrisar till en bukett. Linda bacon runt om. Salta och peppra och gratinera i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Servera med en citronklyfta och citroncremen.
Till varmrätt kan en ” spara variant” bestå av fläskytterfilé. Det är ett kött som blir mört och väldigt gott.Kilopriset på fläskytterfilé är inte speciellt högt och köttet är lite godare än en vanlig fläskfilé.
VARMRÄTT: FLÄSKYTTERFILÈ MED KLYFTPOTATIS
4 Pers
Kött:
800 gr fläskytterfile
1 krm svartpeppar
1 krm rosépeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
Potatis:
8-10 potatisar
1 msk olja
salt och peppar
RÖDVINSSKY:
3 dl rödvin
2 msk kalvfond
maizena redning
Gör så här: Blanda kyddorna med en riven vitlöksklyfta och matoljan. Gnid eller pensla sedan in köttet med blandningen och lägg köttet i en ugnsfast form. Låt köttet stå i ugnen i 200 grader tills innetemperaturen är ca 60 grader.  Klyfta potatisen och lägg dem i en gnsform. Blanda salt och peppar med oljan och droppa sedan detta på klyftpotatisarna. Ställ in klyftpotatisarna i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Precis innan servering kokar d upp rödvin med kalvfonden och reder med maizenan.
Volá! En trevlig varmrätt som inte kostar skjortan.
Till efterätt kan du servera en paj. En paj går att förbereda dagen innan vilket sparar jobb på självaste nyårsafton.
EFTERRÄTT ANANAS-KIWI-KOKOS PAJ
ca 6 bitar
Botten:
125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tesked bakpulver
Fyllning:
1 burk ananasringar
4 skivade kiwisar (heter det kiwisar?)
1 dl kokosflingor
1 msk vispgrädde
Gör så här: Blanda vetemjöl med socker och bakpulver. Nyp ihop mjölet och smöret och arbeta fram en deg. Ställ in degen i kylen ca 30 min och kavla sedan, eller tryck ut en botten i smord pajform.Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader. Lägg skivad kiwi i botten på pajen och lägg ananasen ovanpå. Strö hela pajen med kokos och häll en msk vispgrädde ovanpå. Grädda i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Servera med vispad grädde, glass eller vaniljyoghurt.
Och så över till lyxvarianten! Den är oftast lättare av någon konstig anledning. Till förrätt kan en kräftbisqoe passa bra eller varför inte byta ut kräftorna mot hummer. Du hittar receptet här.
FÖRRÄTT LYX: KRÄFTBISQE
Till varmrätt föreslår jag oxfilé, det är ju en klassiker som många många äter just på nyårsafton. Att låta köttet ligga i marinad ett dygn gör det extra ompysslat och smakrikt.
VARMRÄTT LYX: ÖRTGRILLAD OXFILÈ
Oxfile:
800 gr oxfilé i bit
Marinad:
1 dl olja
1 nypa salt
1 kvist färsk rosmarin
3 kvistar färsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
2 teskedar balsamico
2 teskedar flytande honung
2 teskedar soja
Gör så här: Blanda ihop marinaden genom att stöta de färska kryddorna eller hacka dem. Häll upp olja i en skål och tillsätt salt, balsamico, honung och soja. Rör om och pressa sedan ner vitlöken och blanda i de färska kryddorna. Låt köttet ligga i marinaden länge, gärna 1 dygn. Stek  oxfiléen i lite smör så det får lagom gyllene färg och en fin stekyta. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och grilla i ugnen till 54 grader för att få rödrosa färg på köttet. Låt köttet vila i 10 minter innan du skär upp det i bitar. Servera köttet till en potatisfondant eller potatisgratäng och en rödvinssky.
Till efterrätt tycker jag en härlig chokladfondant passar bra innan det är dags att skåla in det nya året.
EFTERRÄTT LYX: CHOKLADFONDANT
Du hittar receptet på chokladfondant här.
Ett riktigt gott nytt år till er alla!!!!

7 Thoughts on “NYÅRSMENYER , SPARA ELLER SLÖSA

  1. Vardaxlyx on december 30, 2011 at 10:35 f m said:

    Ser gott ut och tack såå mycket för tipset! Kramkram o ett gott nytt år!

  2. Mårtenssons kök on december 30, 2011 at 4:19 e m said:

    Så smart du är, en meny till varje plånbok, attans smart… Och skumpatipset det bokmärker vi, alltid lika roligt med nya tips på vår favoritdryck:)Så hoppas vi att du får en riktigt finfin nyårsafton, Gott Nytt år till dej!Kram Mårtenssons

  3. Mat- och bakverkstan on december 30, 2011 at 4:33 e m said:

    GOTT NYTT ÅR!

  4. Spådamen on december 31, 2011 at 2:08 e m said:

    Men åååh vad gott det ser ut. =)Nu fick jag lite inspiration inför matlagningen idag.Tack för en riktigt bra blogg och gott nytt år på dig med.Kram

  5. Alexandra - Kärlek på tallrik on januari 1, 2012 at 10:07 e m said:

    Båda dina efterrätter låter helt LJUVLIGA! Måste, MÅSTE testas 😀

  6. Åh så hungrig jag blir! Ser jättegott ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation