Då var vi framme vid sista anhalten, det godaste av allt. Desserten!Desserten som jag skrev skulle bli en chokladpaj blev faktiskt istället en knäckig nötpaj som verkligen fick oss att tappa andan av njutning! En ”wow-paj” som faktiskt avnjöts med en mörk lageröl men är du en glögg-människa ja då är det herrljungas choklad och kaffeglögg du skall dricka till den här sagolika efterätten. Varför inte njuta av den här desserten på självaste julafton då kolan och nötterna verkligen passar in! Den här pajen kommer från systembolagets vintermeny som komponerats av kocken Emmely. En makalöst god paj!
KNÄCKIG JULNÖTPAJ MED LINGONGRÄDDE
( 6 pers)
Pajdeg:
3,5 dl Vetemjöl
100 g Smör, rumsvarmt
1 Äggula
1 msk Olja
3 msk Vatten
100 g Smör, rumsvarmt
1 Äggula
1 msk Olja
3 msk Vatten
Kolasmet:
1,5 dl Farinsocker
1,5 dl Ljus sirap
1,5 dl Vispgrädde
150 g Smör
6 dl Hela nötter (gärna torrostade)
1,5 dl Ljus sirap
1,5 dl Vispgrädde
150 g Smör
6 dl Hela nötter (gärna torrostade)
Lingon-och kardemummagrädde:
2 dl Vispgrädde
2 msk Lingonsylt
2 krm Kardemumma, malen
2 msk Lingonsylt
2 krm Kardemumma, malen
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till pajskalet, till en smidig deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en stor platta och täck en rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Se till att degen kommer upp över kanten. Nagga sedan pajskalet med en gaffel och grädda till en gyllene färg, ca 12-15 min. Låt svalna.
Koka farinsocker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull i ca 15 min. Rör hela tiden. Lyft kastrullen från spisen och rör ner smöret i mindre bitar under omrörning och därefter nötterna .Häll kolasmeten i pajskalet och låt svalna. Ställ sedan kallt i kyl och gör under tiden lingongrädden.
Värm lingonsylten i en kastrull tillsammans med kardemumman. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden lätt och vänd ner lingon-och kardemummasylten. Spara lite av lingon-kardemummasåsen till dekoration. Servera pajen med grädden och ringla lite sylt över som dekoration.
Vispa grädden lätt och vänd ner lingon-och kardemummasylten. Spara lite av lingon-kardemummasåsen till dekoration. Servera pajen med grädden och ringla lite sylt över som dekoration.
Efter en heldagsfirande blev vi alla oerhört sömniga efter den här menyn och katten somnade helt sonika på rygg under bordet alldeles uppslupen och sprallig av dagens spektakel med massa nya leksaker i form av jirlanger i taket, runda ballonger, spännande lekbar dekoration på bordet och inte att förglömma, alla papper och snören som husse kastade runt omkring sig då han öppnade paketen! En oförglömlig kväll för oss alla! Slutet gott, allting gott!
Åhh, så god den ser ut!
En helt grym dessert! Jag älskar nötpaj (pecannöt brukade det bli i Kanada) och kan tänka mig att lite syrlig lingongrädde till kan bli helt ljuvligt gott. Helt klart en dessert jag ska sno till jul. Vilket party!!skulle man inte tacket nej till 😉
Tack för kommentaren på min blogg som gjorde att jag hittade till dig! Du har raskt blivit adderad till kategorin favoriter. Vilken härlig blogg du har, och vilken helt fantastisk meny! En fröjd för både öga och gom. Allt gott!
Så gott med lingonen till, friskar verkligen upp! Öl till låter mycket märkligt och spännande, har vi aldrig ens tänkt på att man ju faktiskt kan dricka öl till efterrätten. Det bör ju provas…
Alltså du, det här låter himmelskt, typ det godaste jag någonsin läst om! Jag dreglar snart sönder datorn, så gott ser det ut! Det här MÅSTE jag testa! Måste, måste, MÅSTE 😀 Ja och så var ju bilden på katten ursöt också <3
Det där ser helt underbart gott ut! Älskar kola, älskar nötter, perfekt!