Ja, nu är det väl ändå höst. Åtminstone enligt almanackan!

Idag ska vi till IKEA och fortsätta rita på vårt nya kök då vi inte blev riktigt klara sist. Det är så mycket man måste tänka på och jag tänker att om ett kök ska stå i ett hus i minst 30 år så tar det lite tid att få ihop det tills man är helt nöjd. Jag är så rädd att jag ska missa något så hjärnan överarbetar och jag går runt och tänker på nya idéer hela tiden. Det blir inte lättare av nya idéer, det ska ni veta. Men det hjälper att använda det befintliga köket mycket. Då märker man var det brister. Ett stort problem är ljuset och miljön.Vi får exempelvis gå ut och fotografera den inlagda gurkan för att köket inte är estetiskt tilltalande. Det tycker dock den lilla kissen Petitess är roligt!

INLAGD GURKA MED PAPRIKA OCH INGEFÄRA ( 1 mindre burk)

ca 2 dl inläggningslag ( se recept längre ner)

ca 2 västeråsgurkor beroende på storlek

1 halv paprika

1 bit färsk ingefära ( stor som en tumnagel)

1 tsk gul senapsfrö

2 rejäla dillkronor

1 msk hackad basilika

Gör så här: Skiva gurkan och skiva paprikan i remsor. Varva gurkan, paprikan med ingefära, senapsfrö, dillkronor och basilikan. Slå på med inläggningslag så det täcker alla ingredienser. Skaka burken, helst med locket stängt ? och ställ burken svalt och mörkt i ca 3 veckor.

INLÄGGNINGSLAG (4 mindre burkar eller 2 stora)

1 liter vatten

2,5 dl ättika 24%

1 dl socker

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Värm upp vätskan och rör tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna innan du lägger in grönsakerna.

//

Ja det var ju det. Kärlek vid första ögonkastet. Jag visste inte att man vid 38 års ålder kunde bli kär! Tyvärr tillhör vi inte samma samhällsklass och den här kärleken kan bara köpas för pengar. Kärleken är dock prisnedsatt nu. Han heter SMEG. Prislappen säger 34.900 och det är på rea…bara den här veckan.( bild: elgiganten)

Ja, vi pratar om ett jävla kylskåp! Jag har typ fått känslor för ett kylskåp :-O Det är fan helt jävla sjukt!

Och Lars skakar bara huvudet och säger NEJ jättehögt så fort jag nämner SMEG. Så jävla ovärt faktiskt! Jag vill ha SMEG! Jag vill!

 

//

Kan man? Ja det är klart man kan! Lite pyssel bara men allt går om man bara vill! Det underlättar såklart om man har råsafts-centrifug eller en sådan där must-mackapärs-grej! Själv använder jag det förstnämnda.

Varje år då jag har mycket äpplen brukar göra 2-3 flaskor med must att smutta på när hösten faller. Jag brukar också spara en flaska så jag kan koka äppelglögg till advent och sedan brukar flaskorna ta slut och jag får längta till nästa skörd.

ÄPPELMUST ( ca 1 liter )

ca 3 kg äpplen

1 lime

Du behöver:

råsaftcentrifug

saftställning och silduk

1 st 1 liters flaska i glas

Gör så här: Skala och hacka äpplen i mindre bitar. Släng kärnor och skal eller återanvänd det till något annat.Lägg först ner lime och kör den ensam i centrifugen så blir äppelmusten inte så brun i färgen. Fortsätt sedan att pressa ner alla dina skalade och delade äpplen. När du är klar så låter du råsaften rinna igenom en silduk ett par…typ tre gånger. Du vill inte ha ”äppelslammet” kvar. Det slänger du efter varje rening. Om du vill kan du också en sista gång filtrera genom ett kaffefilter för extra fin must. Fyll sedan upp saften i rena glasflaskor. Sätt flaskorna med musten utan kapsyl/kork i en kastrull med vatten på spisen. ( Det är nu du ska pastörisera). Låt vattnet koka upp och mät temperaturen på innehållet i flaskorna. Du ska ha en temperatur på ca 70-75 grader. Denna värma ska hållas jämn i minst 15 minuter. Sedan skruvar du på korken och låt flaskorna svalna långsamt, gärna i ett par timmar. Väljer du att hoppa över sista momentet, pastöriseringen, så håller råmusten i ca 5-7 dagar. Pastöriserad håller längre. I kyl har jag haft min minst 1 år utan smakpåverkan.

Enkelt, kul och riktigt gott! Ha en härlig måndag!

 

//

Jag har gjutit en skål eller vad det nu heter i betong. Man kan typ också kalla det för fågelbad tror jag men det är inte så jag tänker använda den. När jag gjutit den här skålen har använt ett stort rabarberblad för att få den fina strukturen.  Och för att få formen gjorde en hög kulle av planteringsjord och lade en plastsäck över.  Över kullen lade jag sedan bladet med utsidan uppåt och sedan hällde jag betong över och snyggade till kanterna med en murslev. Jag vattnade sedan betongen några dagar och sedan hade betongen stelnad och det var bara att borsta bort rabarberbladet och annat ”bös”. 

Fågelbadet har fått plats på vår trappa och jag har nu fyllt den med vinteräpplen och en vacker murgröna. Ett litet försök att få människor att inte tänka på hur illa vår fasad ser ut och hur jävla brun vår husgrund är målad 😀 Som ni vet sedan gammalt så hatar jag ju brunt! Och allt brunt på/i vårt hus ska jag en dag måla vitt! 

Och visst är det trevlig att dekorera med äpplen. Jag har sååå många nu och jag kan inte äta alla. Då får man försöka hitta andra användningsområden. Här på bilden ovan har jag använt järntråd och gjort en blomsterpinne.  Någon av mina av mina vänner har kallat mig för den kvinnliga Ernst vid något tillfälle och det här höst-tipset var ju ganska så Ernst:igt måste jag säga. 

Ja ni ser ju hur illa den där husgrunden ser ut. Tyvärr är det inte något vi prioriterar just nu. En sak i taget som man säger. Och nu är det ju äntligen ett kök på gång 🙂

Hoppas ni också har haft en produktiv och stressfri helg!

På återseende!

//

Vi har ju börjat rita vårt nya kök och det är inte mycket kvar nu tills vi är helt nöjda. Dock finns det en sak med det där köket (det finns givetvis många fler men just nu är fokuset på den här) som jag har problem med och det är valet av kylskåp! Alltså jag har aldrig någonsin gjort ett sådant val någon gång. Jag har röstat i riksdagen några gånger men jag har inte gjort några kylskåpsval. Det har jag tyvärr inte. Kylskåp är ju inte sådant som man bara går och pekar ut och vet allt om! Så varje morgon googlar jag kylskåpsmodeller till frukostkaffet och typ somnar av tristess. Kylskåp är svintråkiga! Svintråkiga på riktigt! Och speciellt när man hela tiden måste jaga centimetrar i vårt lilla hus och absolut inte förstår vad multi air flow eller free store betyder!! Och vet ni… År 2018 kan man köpa ett kylskåp för 92.000 kr som har inbyggd kamera och wifi. Hallå! Jag menar vem behöver inte wifi i kylskåpet. Jag skulle också hänga i kylskåpet och glutta på facebook om kylskåpet är dyrare än alla vardagsrumssoffor i hela världen. För även om vi inte väljer ett kylskåp för 92 laxar så kostar det sablar’n:s mycket stålars ändå! Så nu äter vi billig vegogryta och sparar pengar och här kommer receptet.

DHAL -INDISK GRYTA MED KOKOSMJÖLK ( 6 pers)

3 dl vatten

250 ml kokosmjölk

2, 5 dl röda linser

1 morot (slantad)

1 gul lök ( finhackad)

4 fasta potatisar (tärnade)

1 tsk koriander ( jag tog pulveriserad)

1 tsk gurkmeja

1 tsk ingefära

1 tsk kummin

1 tsk kanel

1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här: Häll upp vatten, kokosmjölk och linser i en kastrull. Lägg i slantad morot, finhackad lök och tärnad potatis. Lägg ner kryddorna. Låt allt koka upp och lägg då ner buljongtärningen. Sänk värmen och låt grytan sjuda  i 30 minuter på medelvärme. Servera gärna med pannbröd.  Recept på det kommer här;

PANNBRÖD (ca 4 stora bröd)

3 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakning

1/2 tsk bikarbonat

2 msk olivolja

1 dl naturell yoghurt

1 nypa salt

Gör så här: Blanda vetemjölet med bikarbonaten och salt. Tillsätt oljan och yoghurt. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 delar. Kavla sedan ut tunna rundlar och strö mjöl på degen hela tiden så den inte fastnar i bänken. Stek sedan bröden i het stekpanna någon minut på varje sida.

//

Alla är ju inte bästis med en jägare men ibland kan man om man har tur komma över vilt av olika slag ändå i små partier i butikerna. Och skulle det vara så att du inte kommer över något vilt djur i färsform som efterfrågas här.  Ja men då går det bra med nöt, bland eller fläskfärs också till det här receptet. Jag har testat med blandfärs. Det blir helt okej faktiskt! Ni kanske för övrigt minns det här receptet? Jag skrev det till tidningen Nordöstran när jag var skribent där. Många kom in och besökte mig på systembolaget och sa tack för just det receptet minns jag. Det finns ju en och annan jägare här i krokarna. Så jag tycker vi dammar av en gammal goding!

Här kommer receptet på mina vildsvinsbiffar med chorizo.

VILDSVINSBIFFAR MED CHORIZO ( 4 pers)

500 gr viltsvinsfärs
14 rökta påläggschorizo
1 äggula
2 krm svartpeppar
1 krm salt
Smör till stekning

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.Blanda färsen med finhackad chorizokorv. Blanda ner en äggula och tillsätt svartpeppar och salt. Blanda färsen ordentligt och forma sedan till 8 st biffar. Stek biffarna i lite smör på hög värme för att få lite stekyta men sänk sedan till medelvärme efter någon minut och låt biffarna steka i ca 8-10 minuter, de ska vara genomstekta.

Och minns ni att jag serverade lingontzatziki till? Det receptet hittar ni här.

Ha nu en riktigt trevlig helg! Och glöm inte att rösta på söndag och unna dig en god middag medan du väntar på hur framtidens Sverige blir.

Allt gott!

//

Idag väntar en fantastisk sensommardag och än så länge kan vi lura oss själva lite att tro att det fortfarande sommar genom att lägga somrig mat på tallriken. Egentligen behövs inte något recept på sallad utan det här inlägget är bara ett inspirationsinlägg med ingredienslista på vad jag har i min somriga sallad. Och bilden talar lite själv.

Ingredienser till min somriga sallad:

svarta oliver

tomater ( gula och röda)

ruccola

melon

olivolja

svartpeppar

salt

 

Nu kallar gräsklipparen på mig och efter det får jag ta tag i dagens alla göromål.

Ha en skön söndag!

//