Varmrätten skulle egentligen bestått av färsk oxfilé men den var slut i affären och jag vägrade köpa fryst så det fick bli rostasfilé som är en den mindre delen av rostbiffen. Det är ett gott kött som gärna får tillagas på låg temperatur för att behålla det mört och saftigt. Har du ingen stektermometer tycker jag att du ska skaffa dig en. Den är väl värt vareviga krona för att få köttet precis som du vill ha det Tänk på att temperaturen försätter att stiga även när du tar ut köttet ur ugnen. Det var där jag gjorde mitt misstag i den här rätten. Jag skulle tagit ut köttet vid 55 grader och låtit det vila upp till 60 men nu tog jag ut köttet vid 60 och det steg till 65 och blev inte alls så rosa och fint som jag hade önskat.

CONFITERAD KLYFTPOTATIS
6 pers
10 stora potatisar (fast)
4 msk fryst hackad persilja
2 krm salt
4 dl olja
Gör så här Tvätta potatisen och klyfta den. Häll upp oljan i en ugnsform och lägg i potatisklyftorna. Strö över persiljan och salt och låt potatisklyftorna puttra i oljan ugnen i ca 190 grader i 40 minuter.
HELGRILLAD ROSTASFILÈ PÅ SPENATBÄDD
6 pers
900 gr rostasfilé
MARINAD:
1/2 dl olja
1 msk röd pesto
1 tesked sambal olek
1 pressad vitlöksklyfta
2 teskedar soja
500 gr färsk spenat som du hastigt värmer i panna och gör en bädd på till köttet
DEKOR:
tunt skivad  purjolök i långa remsor som friteras hastigt i olja
Gör så här: blanda ihop marinaden i en skål. Ta fram köttet och lägg det i en plastpåse och slå på marinaden. Låt köttet vila i rumstemperatur ca 2 timmar. Lägg upp köttet i en ugnform och grilla i ugnen med en stektermometer i ca 150 grader. Tag ut köttet när det är 60 grader om du vill ha det rosa. Lägg upp spenaten på tallriken och skär köttet i medeltunna skivor och lägg det ovanpå bädden. Fritera den tunt skivade purjolök och lägg ovanpå köttet och servera med klyftpotatisarna.
Spara skyn från köttet. Detta går att göra en fin sås på. Den här gången tog jag knorrs 3 pepparsås och blandade ut med skyn istället för den andel vätska det står på paketet. Det blev jättegott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation