Tiden då vi kan frossa i svenska äpplen är äntligen här! Själv har jag bara ett äppelträd i trädgården och det trädet ger sena vinteräpplen som är lite mjöliga så äpplena i den här kakan kommer faktiskt från affären. Kakan blir hög och fluffig och avnjuts gärna varm med vaniljsås eller glass! Garnera gärna med stora äppelklyftor, det blir snyggt:-)

AMERIKANSK ÄPPELKAKA ( 6-8 bitar)

200 gr margarin
2 1/2 dl socker
3 st ägg
1/2 rivet skal  av citron
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Garnering:
3-4 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk malen kanel
Gör så här: Rör matfett och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt ägg ett i sänder under omrörning. Smeten kan bli lite grynig men den blir slät när mjölet rörs i. Smaksätt smeten med citronskalet. Blanda mjölet och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och rör den jämn. Tillsätt mjölken. Bred smeten i en form med löstagbar kant eller gör en egen form med hjälp av bakpapper och steksnöre. Häll halva smeten först och lägg några av  äpplena över. Strö kanel över äpplena och fördela kvarvarande smet över. Tag de äpplen du har kvar och stick ner i smeten. Strö socker och kanel överst och grädda sedan i nedersta delen av ugnen i ca 175 grader i 50 minuter. Servera med vaniljsås, glass eller en klick creme fraiche.

7 Thoughts on “AMERIKANSK ÄPPELKAKA

  1. Cupcakesfluffan on september 12, 2011 at 6:33 e m said:

    Så gott med äppelkaka 🙂

  2. Mårtenssons kök on september 12, 2011 at 7:27 e m said:

    Äppelkakor på kors och tvärs, så härligt att det finns så många olika goda recept att prova! Fint med eget äppelträd och med egen trädgård, lite avundsjuk blir man allt…

  3. Ann-Sofi on september 12, 2011 at 7:41 e m said:

    Cupcakesfluffan: Oj så gott, vi var två på den här kakan och utan att skämmas smällde vi oss hela kakan!!!

  4. Ann-Sofi on september 12, 2011 at 7:42 e m said:

    Mårtenssons kök: Ja omväxling förnöjer:) Ja jag är nog lyckligt lottad att ha en egen trädgård, näst efter matlagning är blommor det bästa jag vet!

  5. Tinas skåpmat on september 12, 2011 at 8:27 e m said:

    Så trevlig blogg du har, med fina bilder till recepten….me like =) Äppelkaka är gott så det förslår, gjorde senast i långpannan när jag skulle sälga till sonens fotbollsmatch….de blev slut såjag fick bära hem en tom form. =))Ha en fortsatt fin vecka!

  6. Mums, jag som har planerat en smulpaj till min fisksoppa på torsdag, jag kanske skulle tänka om…

  7. Ann-Sofi on september 13, 2011 at 9:30 f m said:

    Tinas skåpmat: Tack för de fina orden! Det värmer! Äppelkaka i långpanna ska jag testa, perfekt när man är många. Förstår att hela långpannan slukades med hull och hår, idrottsmän kan äta som hästar;DMalin: Ja du får tänka om och ta smulpajen till fredagsmyset istället. Äppelkaka med vaniljsås är perfekt efter en fisksoppa!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation