Tidningen Gourmet är mäkta inspirerande nästan alltid. Jag köpte senaste numret för att ha lite tågläsning och här i Hultsfred finns ingen återförsäljare av tidningen så man får passa på att köpa den om man vistas på annan ort. När jag öppnade tidningen längtade jag direkt hem till mitt kök för att skapa min egen version av den himmelska nyponmarmeladen som fanns i nr 9. Nu längtar jag till en rejäl ost och vinkväll så att marmeladen för göra sitt! Den passar verkligen ihop med just ost eller också varm i någon härlig bastant dessert.Här kommer min version av receptet.
NYPONMARMELAD MED ROSBLAD
( ca 300 gr marmelad)
10 färska röda nypon
3 msk nyponsoppa pulver
1 dl rosblad ( nyplockade obesprutade trädgårdsrosor)
1 citron ( saft och skal)
2 teskedar vaniljsocker
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 dl syltsocker
Gör så här: Rensa, kärna ur och finhacka nypon. Rensa och skölj rosbladen från insekter och kryp.Lägg nypon, vaniljsocker, citronskal och saften från 1 citron i en rostfri kastrull. Tillsätt nyponpulver och vatten och låt detta koka upp i ca 7-8 minuter. Tillsätt rosbladen och fortsätt sjuda i ett par minuter. Tillsäät sedan socker och syltsocker och låt detta sjuda ytterligare några minuter. Låt svallna något och häll sedan upp detta i en ren och torr glasburk. Ställ sedan i kylen och njut av marmeladen till vitmögelostar!