Kanelbullen, kanske det svenskaste vi har, näst efter dalahästen! Det är både kul att baka dom och att äta dom! Det här  receptet ger 25 bullar och det räcker lagom till två personer som vill smyg-äta bullar under en dag,  haha,  för konstigt nog blev det inte en enda bulle kvar att lägga i frysen. Vi äter som hästar och när det kommer till sötsaker, bakverk och godis, då finns det verkligen  ingen hejd och magsäcken blir som ett stort hål som går att fylla hur mycket som helst.

Kök-nissan Decibel, vår lilla mästerkatt var otroligt nyfiken när bakningen satte igång! Hon ville gärna ge en hjälpande liten tass! Och ja, katter ska inte vara på bänken eller bordet, jag vet, men hon är ju så söt när hon nyfiket kommer tassande och vill vara med!

KANELBULLAR ( ca 25 st)

  • Ingredienser:
  •   1 paket jäst
    50 g smör eller margarin
    3 dl mjölk
    0,5 dl socker
    1 krm salt
    8 dl vetemjölFyllning:
  • 50 g smör eller margarin
    2 tsk malen kanel
    1/2 dl sockerPensling:
    ägg
    pärlsocker  Gör så här: Smula jästen i en bunke.Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sedan mjölk och värm till fingervarmt.
    Häll i lite av degvätskan i bunken och rör tills jästen löst sig.Tillsätt sedan resten av degvätskan, socker, salt och vetemjöl (spara lite till utbakningen).Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.Låt degen jäsa övertäckt i ca.30-40 min. Ta upp degen och knåda den smidig med resterande mjöl.Kavla ut degen och bred på smöret/margarinet och strö på socker och kanel.Rulla ihop degen från långsidan.Skär rullen i ca 2 cm breda bitar.Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper eller i bullformar.Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 min. Pensla sen bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
    Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8-10 min.

Ha nu en riktigt fin söndag! Decibel vinkar och säger HEJ HEJ och hälsar att bullarna var goda:-)

37 Thoughts on “KANELBULLAR

  1. Mums, det är gott med bullar. Dock föredrar jag vaniljbullar framför kanel 🙂
    Fast… så många skulle jag aldrig kunna äta 😉

    Ang Melodifestivalen, känns på nåt sätt som det har gjort sitt…

    Fortsatt fin söndag!
    Kram

  2. Nybakade kanelbullar är helt underbart!
    sv: Njae, leva på det kan jag verkligen inte ännu. Jag har ett heltidsjobb, men det är fantastiskt att kunna göra något man brinner för och få lite betalt för det 🙂
    Stort tack för ditt lycka till!
    Kram

    • matsafari on februari 20, 2012 at 12:16 e m said:

      Då får vi hoppas att du kan leva på det snart! Eller åtminstone kan gå ner till halvtid på ditt andra jobb:) Antar att vår och sommar är oftast då en fotograf blir mest bokad, med bröllop och dop m.m.
      Du tar jättefina bilder och jag hoppas att många kunder komma hitta till dig!

  3. …åh! Bullarna här hemma är slut och nu blev jag påmind om att göra flera. Nybakta bullar och kall mjölk är bland det bästa jag vet. Efter att man sen smällt i sig några stycken, kan jag inte sova på natten, p g a mina tarmljud. Magen har fått lite att ”jobba med”, om man säger så. Men det är det värt!

  4. Kanelbullar är så goda!!

  5. Bullar får det bli i veckan, absolut!

    kram

  6. Åh, kanelbullar är så gott. Det gör jag alldeles för sällar. Ja, förr var 5 mitt i natten för mig med – det ändrades lite när den där spillevinken kom!

    • matsafari on februari 20, 2012 at 12:11 e m said:

      Jag kan tänka mig att klockan 5 på morgonen vänjer man sig vid ganska snabbt och det kan kanske vara värt att vara uppe vid den tiden om man har en liten krabat som livar upp:)

  7. Klart att missen ska vara med! Bally sover i sängen, får mat på en egen stol vid bordet, och ligger ibland till och med på bordet och sover. Bortskämd som få. Men väldigt söt. Han har upptäckt att man kommer ganska långt på att vara söt. Och det gör ju missen också!

    • matsafari on februari 20, 2012 at 12:10 e m said:

      Hihi ja visst har kissen en egen plats i vår säng och hon får gärna sitta med vid bordet när vi äter. Och hon vet att hon är söt, det märker vi eftersom hon till och med kan hänga i tapeterna utan att få skäll!

  8. Å, nybakade bullar är ju bland det bästa som finns. Vi gör det alldeles för sällan. vet inte varför just bullar känns så jobbigt att sätta igång med. En mental spärr som jag borde komma förbi, helt klart!

    • matsafari on februari 20, 2012 at 12:08 e m said:

      Ja jag tycker också att det är jobbigt att dra igång ett bullbak. Det ska jäsas flera gånger, det ska kavlas och rullas, skivas och gräddas…Men varje gång när bullarna är klara tänker jag alltid…Vad var det som var jobbigt egentligen? Haha.

  9. sv: Tack så mycket! Ja, det är en perfekt storlek 🙂
    Åh vad gott med nybakade bullar 😀

  10. SÅ in i hoppsan gott med nybakade kanelbullar och till det ett glas iskall mjölk, ljuva barndomsminnen! Har inte bakat kanelbullar på evigheters evigheter, men som ni så har vi också svårt att sluta när vi väl börjat äta av dom:)

    • matsafari on februari 20, 2012 at 12:07 e m said:

      Vi drack vi alltid iskall oboy till bullarna, jag och mina bröder när vi var små:) Och farmors bullar var alltid toppade med lite hackade hasselnötter också förutom det traditionella pärlsockret.
      Ha en fin vecka Mårtenssons.

  11. Tack för hälsningen!:) Det är urtrist att behöva ligga på sjukhus men jag hoppas jag är pigg snart igen.

    • matsafari on februari 20, 2012 at 12:05 e m said:

      Jag förstår det, usch! Men tur att du är i rätt händer om du skulle bli värre. Och hoppas att du snart är på benen igen och skuttar. En styrkekram:)

  12. Åh så gott, jag älskar kanelbullar kram

  13. Nybkade kanelbullar är ju bara bäst! Vilken jättefin katt du/ni har.

  14. Men jädrans vad sugen jag blev på kanelbullar! =) Får bli till att baka i veckan men först skall det göras massa Semlor =)

  15. Kanelbullar är aldrig fel aldrig! mums : ) kram Sofia

  16. Hihi vilken söt liten kanelbulls-hjälp ni hade där i köket 🙂

    Åh kanelbullar är verkligen det godaste jag vet i fikabrödsväg, jag älskar dem!!! Skulle kunna trycka i mig hur många som helst tror jag, det är sagolikt gott! Jag har några bullar kvar sen kalaset i helgen, nu blev jag ju sugen att mumsa en bulle å ett glas mjölk innan sängdags 🙂

    Fy på dig som fick mig sötsugen igen 😉

    • matsafari on februari 22, 2012 at 10:16 f m said:

      Hihi förlåt! Det var inte meningen att höja aptiten;-D
      Ja, katten hon kan lite av varje hon. Och är otroligt duktig på att laga mat och baka:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation