Lök säger jag….och då kanske du tänker på en prutt. För visst är det lite så att lök får oss att prutta/stjärt-andas/fisa/släppa väder/röv-ventilera väldigt mycket? Eller är det bara min mage som pruttar av lök? Att jag inte är så finkänslig vet du säkert vid det här laget, just prutt och recept i ett och samma inlägg är faktiskt något som florerat tidigare här på bloggen…För er som läst bloggen en tag, ni minns väl mitt gynekologbesök som jag så öppet skrev om? Om jag ska vara ärlig så är det oftast just den historien som människor nämner när min blogg kommer på tal…” Ja, jag har läst din matblogg, och det där inlägget då du var hos gynekologen fick mig att skratta så jag grät”. Ja… till och med när jag var och hälsade på pappa på jobbet förra veckan så var det en av hans arbetskompisar ( en person som jag trodde inte ens visste att internet fanns) som hade läst det. Då skämdes jag faktiskt lite litegrann, men bara lite. Här kommer hur eller hur ett recept på en pruttig lök som smakar jättegott. Perfekt att ha som tillbehör till en paj, ett par biffar eller till tacos!
KARAMELLISERAD LÖK ( ca 4 port)
- 4 gula lökar
- 2 msk smör
- salt efter egen smak/tycke
- 4 tsk socker
- 1 dl vatten
Gör så här: Strimla gul lök och stek upp löken med smör i en stekpanna tills den fått lite färg och mjuknat. Sänk värmen och slå på salt och socker. Tilssätt även vatten och låt detta puttra i ca 15 minuter. Löken ska bli mjuk och smaka sött. Kan ätas både kall och varm som tillbehör till många olika maträtter.
Karamelliserad lök är en favorit och visst är lök luftframkallande 🙂
Ha ha, bättre ökänd än okänd? 😉
Lök är ju gott iallafall, trots besvären som kan uppstå. Karamelliserad låter förträffligt!
Det är något med kombinationen lök och socker som är svår att bräcka.
Kanske choklad och socker bräcker lök och socker;)