Genom att baka sitt eget bröd så vet man vad man får. Är du som jag kanske? Som aldrig lärt dig vad alla e-nummer egentligen står för? En del e-nummer är säker något vi kanske inte ens bör stoppa i oss dagligen. Det bästa med hembakat bröd är att det också är 10 gr godare än ett butiksbakat/butikssköpt bröd och genom att vara lite kreativ så kan vi variera brödet i en oändlighet. Senast det bakades bröd hemma hos mig så blev det morotsbröd, morötterna gör limpan mer saftig.
MOROTSBRÖD ( räcker till 10 mindr frallor och 1 limpa/2 limpor/ 20 frallor)
- 2 morötter, rivna
- 1 paket jäst
- 5 dl vatten
- 1 dl sirap eller honung
- 1 dl olja
- ca 10-12 dl valfritt mjöl ( jag blandade ihop graham, vete och rågmjöl samt vetegroddar)
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Blanda jästen med fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst sig. Blanda i sirap eller honung och sedan oljan och rör om så allt blandar sig väl. Tillsätt de rivna morötterna i vätskan och sikta sedan ner mjölet. Knåda alltihopa till en smidig deg och forma degen till frallor eller limpor. Frallor ska jäsa i ca 30 minuter medan limpor gärna kan jäsa i 45 minuter. Grädda sedan i ugnen i 220 grader frallor 10 minuter, limpor ca 20 minuter. Genom att knacka med fingret på en limpa kan du höra om den är färdig, det ska låta lite ihåligt.
LYCKA TILL MED ERAT BRÖDBAKANDE!
Håller med dig helt och hållet när det gäller E:na. Man vet att man ska passa sig för dem, därför gör jag bl a egen tacokrydda. För det känns så mycket bättre… Morotsbröd, mums!
Egen tacokrydda får du gärna lägga upp receptet på 🙂 Det skulle vara grymt om man kunde byta ut den påsen till en egen kryddblandning!
Hembakat är bäst! Ditt bröd ser gott ut!
Håller med om att hembakat är BÄST!
Mmm, yum! Vad snyggt det blev! Och morötter är ju TOPPEN i bröd! E-nummer är rätt läskiga; bäst att hålla det naturligt 🙂
Ja jag har ju jobbat i bakeoff avdelningen på ICA så snygga bröd borde jag kunna vid det här laget för att inte tala om wienerbröd, vaniljhjärtan och kanelbullar;-D Därför bakar jag så sällan här hemma, för det påminner allt för mycket om mitt jobb som tog knäcken på mig till slut. Men nu börjar jag bli sugen på att baka igen mer och mer och det känns skönt!
Jag kan inte annat än hålla med dig, bakning hemma känns inte aktuellt men när jag väl gör det känns det betydligt roligare att göra det från början och göra allt själv!
Kram på dig!!
Ja, jag ska försöka baka mer och oftare för det är också lite som terai när man knådar och grejar! Och sen får man ju åta av det också;-D
Fint det var och jättegott med morötter i! Hur får man till ovansidan på det viset?
Jag använder en vass kniv och snittar mönster ovanpå innan jäsning! Jag ska försöka hinna med att göra ett inlägg med bara brödsnittning och tekniker, det kanske finns många fler som är nyfikna på hur man gör!
Mums vilket vackert bröd : ) kram Sofia
Tack! Ha en bra helg Sofia:)
Helt rätt! Det är hembakat som gäller :-). Morotsbröd är väldigt gott och även motorsbullar med eller utan strimlad ost…helst en god lagrad ost för en extra god smak.
Lagard ost låter underbart gott på frallorna:) Tack för tipset! Ha nu en fin fin helg!
Jag är ingen stor älskare av bröd, men morotosbröd går jag igång på. Vete sjutton om jag inte ska överraska dotter och man med nybakat bröd på söndag morgon? Jag har alla ingredienser hemma. Bra idé!
Det är absolut en bra idé tycker jag! Överaska är kul! Ha en bra helg:)
Brödet ser underbart gott ut!, morötter gör ju brödet så saftigt och ger en läcker färg!…=)
Ja morot höjer brödet en hel del:) Hoppas du får en bra helg och tack för titten:) Kram
jag bakar ofta bröd just för att det blir så gott. Och skapar en trivsam stämning i huset. Och det är för mig ganska avkopplande att baka. Ditt recept ser jättegott ut. Måste jag prova när jag bakar nästa gång..:-)
Jag håller med dig om att det är avkopplande faktiskt. Och världens bästa sysselsättning på lediga dagar då vädret inte är så lockande ute:)