Ragg betyder frasig och munk kommer från munkpanna, pannan man stekte i. Så blev det en raggmunk. Raggmunk är dessutom Östergötlands landskapsrätt men jag bor i Småland och äter den med glädje ändå. Smålands landskapsrätt tror jag är ostkaka och den allra bästa och godaste ostkakan i Sverige serverades faktiskt i Dunsjönäs i Småland av min farmor Ebba och den var så vida berömd att någon till och med nämnde det i ett tal under hennes begravning. Hon var en jäkel på raggmunk också kan jag lova! Jag tänker på henne varje gång jag själv gör ”raggor” eller någon annan av hennes goda paradrätter. Mina blir långt ifrån lika goda som hennes…tyvärr men jag övar.Hon skulle nog vara stolt över mig och glad över all kärlek jag lägger ner i min matlagning och hon hade nog gillat MATSAFARI om det fanns internet i himlen.Jag minns att hon sa att jag skaffat mig ett bra jobb när jag fick jobb som charkuterist, det var ett yrke att vara stolt över.

RAGGMUNK
4 port

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar
Margarin till stekning
Gör så här: Vispa samman mjöl, salt och lite av mjölken samt ägget till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Skala potatisen och riv den direkt ner i smeten, Stek raggmunken som pannkakor. Servera med stekt fläsk eller bacon och lingonsylt.

Är det någon släkting till mig som skulle vilja ha den här bilden så kan jag maila den:) Den är scannad från farmor och farfars gamla fotoalbum, restaurerad i photoshop och detta foto är taget på Ebba och Ivans förlovningsdag. Jag har flera bilder som är restaurerade om det skulle vara av intresse.

Detta är min fantastiska farmor Ebba och min snälla farfar Ivan. Att vistas hemma hos dem på sommaren var en ren fröjd! Lantluft, bullbak, kossor ,stuvade makaroner, dumleklubbor, traktorer, matlagning på vedspis och en massa spring i djupa smålandsskogen. Det är inte förrän jag blivit äldre jag  inser hur mycket det verkligen har betytt och vad tacksam jag är över att fått tillbringa alla lov och lediga dagar hemma hos dem.
Jag har många matminnen ifrån min barndom som min matglada farmor står bakom. Ett speciellt minne är den gången då jag sprang hem till farmor efter att ha hittat en hög med fula skrynkliga svampar i skogen som jag trodde var något annat eftersom de såg så konstiga ut (murklor) och hon tog emot dessa med sitt kvittrande skratt och gjorde en så god murkelsås som jag kan minnas smaken på än idag. Kanske  just dom murklorna var förtrollade för jag har aldrig ätit en murkelsås senare i livet som smakat så gott som just den farmor lagade. Min farmor var en kvinna som hade ett svar på allt. Jag kunde dra hem örter, fjärilar, blommor, insekter, svampar, fiskar, nötter,grodor,frön och hon hade alltid ett artnamn på saker och ting.

3 Thoughts on “RAGGMUNK ! INTE SOM FARMORS MEN GANSKA NÄRAPÅ!

  1. Åh, raggmunkar!! Det är ju bara så himla gott.

  2. de såg super gott ut!

  3. Klart du ska testa oreo cookisarna! Dom är super duper goda, dom ser lite läskiga ut eftersom som är svarta men dom smakar desto bättre (:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation