Skinkstek är underskattat. Detta grisskött har ofta lågt kilopris och har många användningsområden. Skinkstek skärs ut från grisens ytterlår och fettet putsas bort precis som senor och hinnor. Idag gjorde jag skinkstek i gryta.

SKINKSTEK MED RÅRIS
2 pers

400-500 gr skinkstek
1 liten palsternacka
1 halv fänkål
1 gul lök
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin

1 dl portvin
4 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
4 msk majzena redning

Gör så här: Bryn skinksteken i lite rapsolja i grytan så steken får lite färg. Lägg i skivad palsternacka, fänkål, lök. Pressa ner vitlöksklyftan i grytan och tillsätt även den rivna ingefäran.
Låt detta få gyllene färg och häll sedan ner portvinet i grytan. Tillsätt soyan och låt puttra en stund. Häll på 2 dl vatten (spara 2 dl) och sätt på locket och låt allt puttra långsamt på låg värme. Efter 40 minuter kan du fylla på med de kvarvarande 2 dl vatten och låt puttra i 15 min. När 15 minuter gått kan du fylla på 1 dl av matlagningsgrädden och låt puttra i 15 minuter. Ta upp steken och låt den vila medan du silar av skyn. Blanda skyn i en kastrull med 1 dl matlagningsgrädde och majzena redningen och låt koka upp. Skär upp skinksteken i tunna skivor och servera med råris och den goda såsen.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation