I huset där jag bor, bodde för länge sedan  den lokala skomakaren och det var här han hade sin verksamhet och sitt boende.Det känns lite roligt när man fantiserar om att det på den tiden borde doftat skoputs, skinn och fotsvett i detta hus, numera doftar det nästan alltid mat och nybakat. Det lilla huset jag bor i kallas således för skomakarhuset så därför får dagens improviserade nybakade bröd namnet skomakarlimpa.Jag vill också poängtera att brödet inte smakade skosula…

SKOMAKARLIMPA


1 halvt paket jäst
5 dl ljummet vatten 
1 dl surgdeg ( recept på surdeg hittar du HÄR
1 dl blandade hackade nötter (kan uteslutas eller ersättas med oliver, soltorkade tomater osv )
3 msk bröd sirap
10 dl fullkornsmjöl
3 dl dinkelmjöl

Gör så här: Smula jäst i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig. Blanda i surdegen, sirap och nötter och rör om. Tillsätt sedan fullkornsmjölet och dinkelmjölet och arbeta ihop allt till en deg. Forma en limpa och gör några fina snitt på ytan.

Låt limpan jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Grädda sedan i ugnen i ca 25 min i 200 grader.

Du får ett gott smör genom att ta det lite av vanliga margarinet och blandar detta med persilja och salt.

 Saltet i smöret lyfter brödets smak.
 Detta bröd går utmärkt att frysa.
Lycka till i brödbaket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation