Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Inom traditionell läkekonst har de använts bl.a. mot diarre, synproblem och hudproblem. Blåbär innehåller flera kraftigt antioxiderande ämnen. Det uppges ofta att blåbär kan förstärka mörkerseende men det vetenskapliga stödet för det är tveksamt. Studier finns som pekar på att blåbär kan skydda hjärnan och kanske stärka minnet.

Hallon innehåller mycket mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns också hel del folat, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium och koppar.Hallon innehåller också en annan sorts antioxidanter, ellagitanniner, som finns i få andra livsmedel.Hallon användes förr som febernedsättande och blommorna användes för att lindra ormbett.


Björnbär är ett av de livsmedel som innehåller flest antioxidanter och innehåller fler antioxidanter än jordgubbar, tranbär, hallon och jordgubbar. Björnbär innehåller också lignaner. Lignaner är fytoöstrogener, ämnen i växter som liknar östrogen, och de tros kunna skydda mot vissa cancersjukdomar. En cancersjukdom som lignaner kan skydda mot är prostatacancer.

Mango är en frukt som helt klart hör hemma i en nyttig kost. Den är rik bl.a. på betakaroten, C-vitamin, kalium och flera typer av antioxiderande fenolföreningar. Dessutom pekar forskning på att den kan vara gynnsam för blodsockervärdet.

Blanda dessa bär och frukter med mjölk eller yogurt så får du en bra start på dagen!

One Thought on “SMOOTHIE MED MASSA NYTTIGHETER

  1. Darksess on februari 24, 2011 at 10:38 e m said:

    Smoothie är som godast på sommaren 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation