SÄG HEJ till SUR-Bengt. Min surdeg:) Han mår jättebra. Föddes i lördags och äter bra och verkar växa som han ska.Han har börjat prata lite men det kommer mest bubblor ur munnen på honom, jag hoppas att han kan säga MAMMA i morgon så jag kan stämpla ett OK i röven på honom när det är dags för bakning.


SURDEGEN SUR BENGT
1 msk flytande honung
1 dl ljummet vatten
1 dl vetemjöl

Gör så här: Blanda ihop honung med vatten och vetemjöl i en glasburk. Har du ett lock till glasburken så sätt inte på locket helt, det ska komma in lite luft, har du inget lock kan du använda plastfolie och lämna en liten öppning.

Det enda du behöver göra i några dagar framöver är att mata surdegen. Jag har matat varje morgon med 1 dl vatten och 1 dl mjöl och på kvällarna har jag matat med 1/2 dl mjöl. Detta har jag gjort i 5 dagar och jäsningsprocessen har kommit igång eftersom det kommer bubblor i ” smeten”.
Vid utbakningen fyller du bara på med vetemjöl tills du fått en deg. Forma degen till ett bröd och gör några fina snittmönster i.Låt degen jäsa på spisen i 3 timmar under bakdug och jag vred på ugnen (150 grader) den sista timmen så det blev varmt och då fick brödet ordentlig fart i jäsningen.

Ett gott smör till en god smörgås får du genom att blanda smör med salt och hackad persilja. Sältan får brödets smak att slå volter i munnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation