Vi fortsätter att resa runt i matens värld och temat som råder just nu är Medelhavsmat. Jag trodde att det till en början skulle bli en jätteenkel match, det där Medelhavstemat, men jag får nog krypa till korset och erkänna att det var svårare än vad jag trodde. Idag vill jag lyfta fram en maträtt från Turkiet som kallas för Karni Yarik. När jag sökte på internet efter detta blev jag förvånad över hur lite svenska sidor det fanns om den här maträtten. Karni Yarik är en aubergine fylld med köttfärs och kan serveras ihop med klyftpotatis eller bara som den är. I det turkiska köket äter man ofta auberginerätter, kebab och pilaff och i matlagningen ingår mycket vitlök, spiskummin, chili och färska örter. Risrätter är också vanligt och det är oftast grönsakerna som är huvudingrediensen i rätten. Här spelar auberginen huvudrollen:) Låt oss nu smaka på:

KARNI YARIK(Karnıyarık)
2 PERS

1  aubergine
300 gr färs
1  gul lök
1 tomat (finhackad till fyllningen)
1 tomat ( klyftad till topping)
1 vitlökklyfta (hackad)
1 msk hackd persilja
1 msk tomatpuré
2 potatis (om du vill ha tillbehör till rätten)
Gör så här: Skala auberginen med potatisskalare eller kniv, inte helt utan lämna några remsor skal så auberginen håller ihop vid tillagningen.Skär ett snitt i auberginen och gröp ur lite om det behövs,så du får en öppning men skär inte rakt igenom. Stek auberginen i mycket olja i stekpanna i ca 10 minuter. Stek sedan lök och köttfärs tillsammans med finhackad tomat och hackad vitlök. När färsen är genomstekt tillsätter du hackad persilja och tomatpuré och fyll sedan auberginen med köttfärsröran. Lägg den fyllda auberginen i en ugnsform och klyfta potatisarna och lägg runt om. Ugnsrosta i ca 30 minuter i 200 grader. Dela auberginen på mitten, en till dig och en till bordskamraten:)
Servera med en klick turkisk yoghurt.
LYCKA TILL!

3 Thoughts on “TEMAVECKA (Karni Yarik)

  1. stephany on maj 5, 2011 at 3:52 e m said:

    svar: det hoppas jag med 😀

  2. Fröken M on maj 5, 2011 at 3:58 e m said:

    det såg riktigt gott ut ! Jag älskar den typen av mat och ska garranterat testa nån dag framöver 🙂

  3. Sasha on maj 6, 2011 at 11:41 f m said:

    Ser väldigt gott ut :)sv; Ja precis 🙂 Älskar äggröra =) särskilt med roliga kryddor 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation